Zupa pomidorowa po grecku.

Pomidorówka to chyba najpopularniejsza i najbardziej lubiana zupa.

Grecy rzadko jedzą zupy a jeśli już, to właśnie pomidorową. Bywa też zupa z soczewicy, fasoli czy cieciorki a dla ludzi chorych rosół z makaronem - jednak pomidorowa wiedzie prym.

soup-622737_1920.jpg
Źródło: pixabay.com.

W wersji świątecznej gotuje się ją na wołowinie, kurczaku czy głowiźnie wieprzowej.
Na co dzień i podczas częstych okresach postu, do zupy dodaje się po prostu trochę oliwy. Właśnie w wersji wegetariańskiej pomidorówka jest jadana najczęściej.
Niestety zawsze znajdą się ludzie, których na tą oliwę nie stać i jedzą makaron z wodą zabarwioną przecierem pomidorowym, to smutne.

Na wyspie Korfu pomidorową je się zawsze z makaronem. Z makaronem, który się gotuje w tejże zupie a nie osobno. Nigdy wcześniej nie spotkałam się z taką wersją zupy.

20180826_192201.jpg20171223_145622.jpg

Grecki przecier pomidorowy jest kilkakrotnie zagęszczony, to prawdziwie gęsty i aromatyczny koncentrat, sprzedawany w opakowaniach 250 a nawet 500 g. Dzięki niemu nie tylko zupa, ale i większość greckich dań, mają intensywny kolor i smak pomidorów.

Jednak najlepsza zupa pomidorowa jest oczywiście ze świeżych pomidorów, najlepiej takich z własnego ogrodu ;)
Pomidory na zupę możemy zblendować, jednak najlepszy smak i aromat uzyskamy poprzez ich uprzednie podsmażenie.

20180621_140232.jpg20180917_152054.jpg

Podsmażamy więc pomidory z cebulą na odrobinie oliwy z oliwek, dolewamy trochę wody, gotujemy parę minut i blendujemy. Następnie uzupełniamy wodę, przyprawiamy i po zagotowaniu wrzucamy makaron - najlepiej drobny.
Makaron w zupie gotujemy al'dente, zdejmujemy zupę z ognia i dolewamy od razu zimną wodę żeby szybko schłodzić potrawę i zatrzymać dalsze pęcznienie makaronu.
Warto odlać wcześniej trochę czystej zupy, przyda się jeśli makaron zbyt mocno napęcznieje i zupa nie będzie zupą. Grecy jednak jedzą bardzo gęste zupy ;)

20180917_155214.jpg20180917_155306.jpg

Jeśli chodzi o dodatki do pomidorowej, to spotkałam się z marchewką i natką selera (którą po ugotowaniu wyjmuje się z zupy), pietruszka i seler w znanej nam odmianie korzeniowej nie rosną w tutejszym klimacie.

Pomidorową w Grecji podaje się oczywiście z pieczywem, sokiem z cytryny i serem feta.

Smacznego!

A Wy jak gotujecie pomidorówkę? Pochwalcie się w komentarzach :)

Zdjęcia własne by @grecki-bazar-ewy.