Zupa brokułowa z jarmużem - Konkurs Kulinarny (3).

Moja zupa brokułowa z jarmużem i lanym ciastem - Konkurs Kulinarny (3).

20180317_142726.jpg

Każdego roku wysiewam brokuły w moim greckim ogrodzie, jednak z zaskakującym skutkiem. Tzn brokuły rosną pięknie jednak ich kwiaty nie osiągają pożądanej wielkości, są małe (w przeciwieństwie do liści).

20180127_121745.jpg

Nie wiem czy wiecie ale jak zetniemy kwiat brokuła to roślina zaczyna się rozrastać i okrywa się sporą ilością kwiatów (niestety jeszcze mniejszych i szybko przekwitających).

20180127_121756.jpg

No ale jakby ktoś pytał to brokuły mam swoje, zbieram te małe kwiaty i mrożę, mówiąc szczerze zbiera się ich całkiem duża ilość. Ale co zrobić z małymi i niezbitymi brokułkami? Postawiłam na zupę :)

Pozostała sprawa przekonania mojego Greka do jedzenia zupy brokułowej. Ponieważ bardzo polubił polski żurek ze względu na to że podaje się go np z jajkiem (i nie tylko), postanowiłam dodać do zupy lane ciasto. I to był strzał w 10!

20180221_121529.jpg

Składniki: (na spory garnek dla całej rodziny)

  • 1 duży brokuł (ewentualnie 2 mniejsze albo pół reklamówki tych z mojego ogrodu) podzielony na cząstki
  • 2-3 marchewki pokrojone w krążki albo potarte na dużych oczkach
  • 4-5 ziemniaków pokrojonych w kostkę jak do każdej zupy
  • porcja rosołowa dla mięsożerców lub trochę dobrego oleju dla wegeterian
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 listki laurowe
  • 4 garście pokrojonego jarmużu (może być więcej)
  • poszatkowana zieleninka (dodałam koperek, natkę pietruszki i zielony czosnek w sporych ilościach)

20180317_130812.jpg

Na lane ciasto:

  • 2-3 jajka
  • 3 łyżki mąki
  • 3/4 szklanki wody

Wykonanie:

Jak przy każdej zupie najpierw do garnka z wodą wrzucam porcję rosołową (lub oliwę) i przyprawy, następnie marchew i ziemniaki. Gdy będą już prawie miękkie dodaję brokuł i gotuję jeszcze parę minut. Jarmuż dodałam na sam koniec, na kolejne parę minut w trakcie których przygotowałam lane ciasto.

20180317_142031.jpg

W małym rondelku roztrzepuję jajka, dodaję mąkę i wodę. Mieszam energicznie (robię to widelcem) do połączenia składników, konsystencja powinna przypominać gęstą śmietanę. Jak będą małe grudki to nic nie szkodzi.

20180317_142444.jpg

Żeby lane ciasto szybko się ścięło zupa powinna mocno się gotować. Wlewam je pomału przez widelec, tzn prawą ręką trzymam widelec nad garnkiem z zupą i ruszam nim na lewo - prawo a lewą ręką powoli leję lane ciasto na tenże widelec.
Mieszam całą zawartość garnka i zupa jest gotowa. Wtedy dodaję zieleninkę (jak mąż nie widzi) i mieszam raz jeszcze.

20180221_130157.jpg

A jak mąż patrzy mi przez ramię to zieleninka ląduje tylko w moim talerzu ;)

Podobną zupę robię też z kalafiora, można także wymieszać kalafior z brokułem natomiast jarmuż sprawdził się doskonale.

Smacznego!

20180317_142726.jpg