Zioła i przyprawy w moim ogrodzie - fenkuł.
Fenkuł, czyli koper włoski, to kolejna aromatyczna roślina którą zawsze mam w ogrodzie.
Fenkuł rośnie i wygląda podobnie jak koper, z tą różnicą, że w drugim roku roślina wykształca cebulę naziemną.
Moje fenkuły były wysiane rok temu na wiosnę, niektóre sadzonki przeniosłam do ogrodu i teraz ich cebule naziemne są na prawdę duże.
Fenkuł różni się smakiem i aromatem od znanego wszystkim kopru ponieważ zawiera dużo olejków eterycznych, głównie anyżowy.
Najbardziej aromatyczne są nasiona (są takie same jak nasiona kopru), wykorzystuje się je w kuchni i cukiernictwie, mają charakterystyczny anyżowy lub lukrecjowy smak. Nasiona mają również zastosowanie w farmaceutyce, jako środek wykrztuśny i przeciwzapalny.
Cebule naziemne są jadalne, można je spożywać na surowo, smażone lub gotowane. Są smaczne i lekko anyżowe w smaku.
Co ciekawe Wikipedia nie podaje informacji o wykorzystaniu zielonej natki kopru włoskiego, co bardzo mnie zdziwiło.
W Grecji natkę dodaje się do wielu potraw, jest tak popularna jak zielony koperek w kuchni polskiej. Znajdziemy ją w ogrodach, doniczkach i w sklepach.
Po obróbce cieplnej natka traci sporo anyżowego zapachu a jej smak jest wówczas bardziej podobny do koperku.
Do wykorzystania w kuchni natka powinna być młoda, kilkudniowa bo łodyżki szybko twardnieją i nie są atrakcyjne w potrawie.
Ja, jak to ja, zbieram natkę na bieżąco i robię zapasy w zamrażarce. Będzie jak znalazł na przykład do placków z młodych kabaczków i letnich zapiekanek.
Zdjęcia własne by @grecki-bazar-ewy, wycinek z Wikipedii.
Comments