Zapiekanka ze szpinakiem i nie tylko.

Ta zapiekanka to była moja wielka improwizacja, która wyszła na prawdę rewelacyjnie.

IMG_20220314_142006.jpg

Oprócz szpinaku dodałam też inne składniki w ramach czyszczenia lodówki i wszystko pasowało.

IMG_20220314_142013.jpg

Wykorzystałam kiełbasę, boczek parzony, mrożony pokrojony por i mrożony szpinak.
Poza tym 12 jajek na dużą okrągłą formę do pieczenia, 3 łyżki mąki kokosowej, 4 łyżki zmielonych płatków owsianych, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, sól, pieprz i słodką paprykę.

IMG_20220314_142131.jpg

Wędliny pokroiłam i ułożyłam w formie do pieczenia, na górę dałam mrożony por i szpinak. Całość skropiłam oliwą i piekłam w piekarniku przez 15 minut (180 stopni, góra - dół).

IMG_20220316_185426.jpg

IMG_20220314_131759.jpg

W międzyczasie ubiłam jajka z mąką, proszkiem i przyprawami.

IMG_20220314_133609.jpg

Masę jajeczną wylałam na podpieczone dodatki zapiekanki.

IMG_20220314_133654.jpg

Całość piekłam jeszcze 20 minut i zapiekanka była gotowa.

IMG_20220314_141856.jpg

Ciasto bardzo ładnie wyrosło i było puszyste jak suflet. Jeśli chodzi o dodatki to wszystko się nada.
Wersja vege z różnymi kolorowymi warzywami już chodzi mi po głowie, koniecznie z serem 🙂

IMG_20220315_140555.jpg

Zapiekankę podałam z świeżymi pomidorami i z sałatką z tuńczykiem.

Smacznego!

IMG_20220315_141042.jpg

Zdjęcia własne by @grecki-bazar-ewy.