Zapiekanka z dyni - kolejne pyszne danie w mojej greckiej kuchni.

Dynia smakuje nie tylko jesienią, zgodzicie się?
Mam jeszcze w piwnicy dynie zerwane jesienią w ogrodzie a i w sklepach są dostępne. Zapraszam więc na grecką zapiekankę z dyni. Będzie pysznie i zdrowo :)

20180226_132907.jpg

Głównymi składnikami zapiekanki są: dynia, ziemniaki i ryż. Dalej można kombinować...
W rodzinie mojego męża dynię i ziemniaki kroi się ręcznie na małe kosteczki. Gotowe warzywa miesza się z wypłukanym ryżem (na oko). Po wymieszaniu z solą i pieprzem masę przekłada się na blachę do pieczenia, zalewa się mlekiem a na górę wylewa się rozmącone jajka. Gotowa zapiekanka ląduje w piekarniku.

20180225_201334.jpg20180225_205036.jpg

Ponieważ ja jestem z mlekiem pokłócona moja wersja zapiekanki z dyni jest bez mleka, za to z większą ilością warzyw i przypraw. Efekt końcowy zaskoczył bardzo pozytywnie mojego męża (hurra!) i moja wersja pobiła tą rodzinną.

20181201_140505.jpg

Zmieniłam także sposób krojenia dyni i ziemniaków, bo od czego są elektryczne roboty kuchenne... ;) Wkładka do krojenia frytek lub tzw. "duże oczka" sprawdzają się rewelacyjnie.

20170308_131338.jpg20180225_202552.jpg

Składniki (na oko bo każda dynia jest inna):

  • dowolnie pokrojona dynia
  • dowolnie pokrojone ziemniaki
  • podgotowany ryż (gotuję go około 20 minut w kuchence mikrofalowej)
  • drobno pokrojona papryka (kolor dowolny)
  • drobno pokrojony por
  • poszatkowana natka pietruszki
  • poszatkowana nać selera i/lub seler naciowy
  • sól, pieprz do smaku
  • papryka słodka w proszku
  • sporo curry
  • imbir (według uznania)
  • papryczka chilli (według uznania)
  • drobno pokrojona cebula i czosnek (może być zielony lub niedźwiedzi)
  • trochę mąki lub bułki tartej
  • trochę oliwy
  • kilka jajek lub sos pomidorowy
  • tarty ser do posypania (nie koniecznie)

Wykonanie:

Wszystkie składniki (oprócz jajek) mieszam dokładnie w misce. Przekładam na blachę do pieczenia skropioną oliwą i ugniatam.

20170308_131317.jpg20180225_203649.jpg
20180225_204116.jpg20170308_133049.jpg

Zapiekam aż zapiekanka się lekko zarumieni. Polewam ją rozmąconymi jajkami i zapiekam dalej aż jajka się zetną.

20180225_205026.jpg20180225_215804.jpg

Zamiast jajek można wykorzystać sos pomidorowy do polania zapiekanki. Ma to zapobiec przypaleniu (głównie ryżu).

20180226_101700.jpg20181201_140539.jpg
20181201_140518.jpg20181201_140505.jpg
--

Smacznego!

Zdjęcia własne by @grecki-bazar-ewy.