Zapiekanka z dyni - kolejne pyszne danie w mojej greckiej kuchni.
Dynia smakuje nie tylko jesienią, zgodzicie się?
Mam jeszcze w piwnicy dynie zerwane jesienią w ogrodzie a i w sklepach są dostępne. Zapraszam więc na grecką zapiekankę z dyni. Będzie pysznie i zdrowo :)
Głównymi składnikami zapiekanki są: dynia, ziemniaki i ryż. Dalej można kombinować...
W rodzinie mojego męża dynię i ziemniaki kroi się ręcznie na małe kosteczki. Gotowe warzywa miesza się z wypłukanym ryżem (na oko). Po wymieszaniu z solą i pieprzem masę przekłada się na blachę do pieczenia, zalewa się mlekiem a na górę wylewa się rozmącone jajka. Gotowa zapiekanka ląduje w piekarniku.
Ponieważ ja jestem z mlekiem pokłócona moja wersja zapiekanki z dyni jest bez mleka, za to z większą ilością warzyw i przypraw. Efekt końcowy zaskoczył bardzo pozytywnie mojego męża (hurra!) i moja wersja pobiła tą rodzinną.
Zmieniłam także sposób krojenia dyni i ziemniaków, bo od czego są elektryczne roboty kuchenne... ;) Wkładka do krojenia frytek lub tzw. "duże oczka" sprawdzają się rewelacyjnie.
Składniki (na oko bo każda dynia jest inna):
- dowolnie pokrojona dynia
- dowolnie pokrojone ziemniaki
- podgotowany ryż (gotuję go około 20 minut w kuchence mikrofalowej)
- drobno pokrojona papryka (kolor dowolny)
- drobno pokrojony por
- poszatkowana natka pietruszki
- poszatkowana nać selera i/lub seler naciowy
- sól, pieprz do smaku
- papryka słodka w proszku
- sporo curry
- imbir (według uznania)
- papryczka chilli (według uznania)
- drobno pokrojona cebula i czosnek (może być zielony lub niedźwiedzi)
- trochę mąki lub bułki tartej
- trochę oliwy
- kilka jajek lub sos pomidorowy
- tarty ser do posypania (nie koniecznie)
Wykonanie:
Wszystkie składniki (oprócz jajek) mieszam dokładnie w misce. Przekładam na blachę do pieczenia skropioną oliwą i ugniatam.
Zapiekam aż zapiekanka się lekko zarumieni. Polewam ją rozmąconymi jajkami i zapiekam dalej aż jajka się zetną.
Zamiast jajek można wykorzystać sos pomidorowy do polania zapiekanki. Ma to zapobiec przypaleniu (głównie ryżu).
- | - |
Smacznego!
Zdjęcia własne by @grecki-bazar-ewy.
Comments