Zapiekane "krokiety z hummusem" - moja najnowsza kuchenna kombinacja.

Komu hummus, komu ?

Tak, wiem - wszyscy go lubicie! W naszej Steem'itowej kuchni hummus gościł już wiele razy jednak na moim blogu jeszcze go nie było w całej okazałości.
Będzie więc dzisiaj - pyszny i zdrowy a na dodatek w krokietach.

20181224_182329.jpg

Hummus pochodzi z Egiptu a w dzisiejszych czasach jest znany na całym świecie. Tradycyjnie jest to ugotowana i przetarta ciecierzyca (albo bób) połączona z czosnkiem, tahini, oliwą, sokiem z cytryny i przyprawami.

Znany jest jako sos, dip, pasta do chlebka pita lub przystawka. Podobną pastę można zrobić również z innych roślin strączkowych, np z łuskanego grochu (grecka fawa) lub z żółtej soczewicy.

W mojej kuchni hummus gości od kilkunastu lat i robię go według przepisu Jamie Oliver'a - uwielbiam tego faceta!

20181224_144051.jpg

Podczas ostatnich świąt Bożego Narodzenia wpadłam na pomysł zrobienia krokietów z hummus'em i wierzcie mi, to był na prawdę dobry pomysł.

No to co? Robimy?
Zapraszam!

ROBIMY HUMMUS

Przepis na hummus:

  • 1/2 kg dobrze ugotowanej ciecierzycy (inaczej będą grudki)
  • 60 ml wody
  • 90 ml soku z cytryny
  • 4 roztarte ząbki czosnku
  • pół łyżeczki soli
  • 3 łyżki tahini (pasty sezamowej)
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 3 łyżki dobrej jakości oliwy

Wszystkie składniki blendujemy na gładką masę. Jeśli nie macie dostępu do pasty sezamowej tahini możecie zblendować ziarna sezamu.

20181224_142730.jpg

NALEŚNIKI:

Najlepsze krokiety są oczywiście z naleśników i wiem, że każdy z Was ma swój wypróbowany przepis. Ja lubię takie troszkę pulchne więc smażę je na odrobinie oliwy a Wy usmażcie je po swojemu.

KROKIETY Z HUMMUSEM:

Napiszę wam jak ja je zrobiłam ... Stwierdziłam że nie będę tych krokietów smażyć tylko je zapiekę.

Suto posmarowałam naleśniki hummusem, zwinęłam w ruloniki i ułożyłam w miarę ciasno na blaszce do pieczenia (posmarowanej tłuszczem).
Polałam równomiernie rozmąconym jajkiem i posypałam bułką tartą.

20181224_142724.jpg20181224_143025.jpg

Polałam odrobiną słodkiej śmietany i rozłożyłam parę kawałeczków masła.
Zapiekłam w piekarniku na złoty kolor a po wystudzeniu pokroiłam. Z jednego naleśnika wyszły mi 3-4 pyszne krokiety.

20181224_145003.jpg20181224_182334.jpg

Smacznego!

Zdjęcia własne by @grecki-bazar-ewy.

.