Wegetariański "Ajvar" na Konkurs Kulinarny (25).

Kuchnia wegetariańska to jeden z tematów 25 edycji Konkursu Kulinarnego.

Postanowiłam zaproponować Wam bardzo łatwy przepis na Ajvar bo podczas dzisiejszego, porannego spaceru po moim ogrodzie, znalazłam wszystkie potrzebne składniki.

20181101_135337.jpg

Ajvar podobno pochodzi z kuchni serbskiej ale jest bardzo popularny na całych Bałkanach.

Jest to lekko (lub mocno) pikantna pasta warzywna, którą przyrządza się z papryki słodkiej, bakłażanów, czosnku oraz octu winnego (ja ocet często zastępuję sokiem z cytryny). Jako przyprawy dodaje się sól i pieprz a czasami też chilli.
Bakłażany można oczywiście zastąpić kabaczkami, jak kto lubi.

Oryginalny domowy Ajvar przygotowuje się z pieczonej papryki, to ona wodzi rej w tej potrawie. Wielbiciele pikantnych potraw mogą podpiec ostre papryczki razem ze słodkimi. Można również upiec słodkie papryki a na samym końcu dodać drobno posiekaną ostrą papryczkę do już gotowego dania.

Wykonanie:

20180913_191520.jpg

Zapiekamy więc lekko skropione oliwą papryki (ilość dowolna, kolor papryk również) i 1 duży albo 2 małe bakłażany. Po przestudzeniu warzywa obieramy je ze skórki.

Obieramy czosnek (ilość wedle uznania) i ucieramy go razem z przyprawami w moździerzu. Następnie dodajemy podpieczone, obrane ze skórki i pokrojone warzywa. Całość ucieramy na w miarę jednolitą masę, oczywiście kawałki warzyw są bardzo mile widziane. Upieczone warzywa są bardzo miękkie więc ucieranie trwa dosłownie chwilę.

20180916_110927.jpg

Gdy pasta jest już gotowa dodajemy poszatkowaną natkę pietruszki, doprawiamy ponownie jeśli jest taka potrzeba, lekko mieszamy i przekładamy gotową potrawę na półmisek.

20180916_110944.jpg

Ajvar można jeść sam lub z pieczywem, ale jest to przede wszystkim pyszna i zdrowa przystawka do wszelakich dań, pasuje na prawdę do wszystkiego.

Smakuje wyśmienicie zarówno na zimno jak i na ciepło.
Półmisek z gotową potrawą, zakryty folią spożywczą, można przechowywać w lodówce.

20180916_110959.jpg

Oczywiście można dodać i inne upieczone lub ugotowane warzywa (pomidory, marchew) jednak tradycyjny Ajvar przygotowuje się właśnie tak jak napisałam.

Smacznego!

20181101_135246.jpg

Zdjęcia własne by @grecki-bazar-ewy (nieco dziwne bo robione przy silnym kuchennym oświetleniu z braku słońca - no cóż, jesień nadeszła).