Ulubiona wątróbka drobiowa Ewy.
Uwielbiam wątróbkę drobiową :)
Mam na nią wypróbowany przepis, stary niemal jak ja i popularny wśród moich znajomych. To miłe, że pamiętają smak "mojej wątróbki" i wspominają ją podczas spotkań, nawet po kilku latach.
Przepis jest bardzo prosty ale nie pamiętam skąd się wziął. Może podpatrzyłam? Może wymyśliłam? W każdym razie internetów wtedy jeszcze nie było...
Podobno wątróbka jest zdrowa ale do mnie przemawia tylko drobiowa i żadna inna.
Składniki:
- wątróbka drobiowa (najbardziej lubię z kurczaka, z kaczki czy indyka ma troszkę inny smak ale też może być)
- świeża zielenina (obowiązkowo pietruszka, dalej por i zielona cebulka)
- cebula (poszatkowana)
- trochę mąki na panierkę
- oliwa do smażenia
- woda
- sól i pieprz do smaku
Wykonanie:
Wątróbkę oczywiście oczyszczam, myję i osuszam na sicie.
Do czystego woreczka lub papierowej torebki wsypuję mąkę i wrzucam wątróbki. Skręcam górę woreczka i trzymam jedną ręką, drugą ręką podtrzymuję spód woreczka i potrząsam aż wszystkie wątróbki będą oprószone mąką.
Rozgrzewam patelnię z oliwą i układam na niej wątróbki. Smażę na rumiano z jednej strony, obracam i dodaję poszatkowaną cebulę w sporych ilościach (jeśli dodamy cebulę wcześniej może się przypalić zanim wątróbka się obsmaży).
Gdy wątróbka jest już rumiana i zaczyna strzelać na patelni dodaję poszatkowaną zieleninę i przyprawy. Podlewam całość wodą i duszę kilkanaście minut, gdy woda odparuje otrzymuję efekt końcowy.
Krucha wątróbka w pysznym sosie jest gotowa do spożycia.
Moment! Jeszcze surówka... z białej kapusty najbardziej mi pasuje.
Smacznego!
Zdjęcia własne by @grecki-bazar-ewy.
Comments