Ulubiona wątróbka drobiowa Ewy.

Uwielbiam wątróbkę drobiową :)
Mam na nią wypróbowany przepis, stary niemal jak ja i popularny wśród moich znajomych. To miłe, że pamiętają smak "mojej wątróbki" i wspominają ją podczas spotkań, nawet po kilku latach.

20200206_144804.jpg

Przepis jest bardzo prosty ale nie pamiętam skąd się wziął. Może podpatrzyłam? Może wymyśliłam? W każdym razie internetów wtedy jeszcze nie było...

Podobno wątróbka jest zdrowa ale do mnie przemawia tylko drobiowa i żadna inna.

Składniki:

  • wątróbka drobiowa (najbardziej lubię z kurczaka, z kaczki czy indyka ma troszkę inny smak ale też może być)
  • świeża zielenina (obowiązkowo pietruszka, dalej por i zielona cebulka)
  • cebula (poszatkowana)
  • trochę mąki na panierkę
  • oliwa do smażenia
  • woda
  • sól i pieprz do smaku

20200206_144813.jpg

Wykonanie:
Wątróbkę oczywiście oczyszczam, myję i osuszam na sicie.
Do czystego woreczka lub papierowej torebki wsypuję mąkę i wrzucam wątróbki. Skręcam górę woreczka i trzymam jedną ręką, drugą ręką podtrzymuję spód woreczka i potrząsam aż wszystkie wątróbki będą oprószone mąką.

20200206_125557.jpg20200206_125808.jpg

Rozgrzewam patelnię z oliwą i układam na niej wątróbki. Smażę na rumiano z jednej strony, obracam i dodaję poszatkowaną cebulę w sporych ilościach (jeśli dodamy cebulę wcześniej może się przypalić zanim wątróbka się obsmaży).
Gdy wątróbka jest już rumiana i zaczyna strzelać na patelni dodaję poszatkowaną zieleninę i przyprawy. Podlewam całość wodą i duszę kilkanaście minut, gdy woda odparuje otrzymuję efekt końcowy.
Krucha wątróbka w pysznym sosie jest gotowa do spożycia.

20200206_125848.jpg20200206_130203.jpg

20200206_144804.jpg

Moment! Jeszcze surówka... z białej kapusty najbardziej mi pasuje.

20200206_144839.jpg

Smacznego!

Zdjęcia własne by @grecki-bazar-ewy.