"Tiropita" czyli grecki placek z serem, na każdą okazję.

Już pisałam, że Grecy nie potrafią żyć bez sera. Sery są podawane do większości posiłków pod różna postacią.
Ser może być ukryty w daniu, może być podany osobno a może również stanowić potarty dodatek. Im więcej sera tym lepiej :)

20170602_224659.jpg

Najbardziej popularnym plackiem w Grecji jest właśnie placek serowy - tiropita (tiri - ser, pita - placek).
Tiropita jest bardzo często jadana na śniadanie, przydrożne piekarnie prześcigają się w rodzajach ciasta i różnych dodatkach.

Równie popularny jest placek z serem i szpinakiem (spanakopita) oraz z serem i porem (prasopita). Zamiast pora czy szpinaku można dodać do sera pokrzywę, miętę czy inną zieloną roślinność - takie placki robi się w greckich domach, w sprzedaży są raczej rzadko.

20170526_144252.jpg

Oprócz śniadań, placki z serem stanowią najpopularniejszą w Grecji przystawkę. Wówczas są krojone na mniejsze kawałki albo występują w postaci małych "pierożków" (pitakia). O greckich "pierożkach" napiszę w osobnym poście.

Wykonanie greckiego placka z serem jest proste jak przysłowiowa budowa cepa, więc nie słuchajcie Greczynek kiedy mówią że jest inaczej ;) Oczywiście w każdym domu są innowacje tego dania i różne ciasta.

Najpopularniejszym ciastem jednak jest ciasto filo (to samo z którego robi się słodką baklavę i ciasto francuskie. Już we wpisie o baklavie pisałam, że te dwa ciasta są nieco do siebie podobne.

W tym wpisie pokażę Wam jak zrobić grecki placek serowy z porem, z ciasta filo i z ciasta na pizzę.

Składniki:

  • paczka ciasta mrożonego (najłatwiej) - chyba że zrobicie je sami
  • ser (u mnie domowy kozi) - najlepiej jak jest mieszany, ja wykorzystuję ser typu feta, typu graviera i twarożek ale można też dodać trochę twardego sera (potartego) - ilość sera zależy od tego jak dużo farszu chcecie otrzymać, jaka będzie jego grubość w placku
  • świeży por (albo szpinak, pokrzywa, mięta)
  • 2-3 jajka
  • sól, pieprz do smaku
  • trochę masła (oliwa raczej się nie nadaje) do podsmażenia i trochę roztopionego do posmarowania ciasta
  • dowolna zieleninka (ja dodaję zieloną cebulkę i koperek)

20170526_144317.jpg

Wykonanie:

  • na wysokiej patelni albo w brytfance roztapiamy trochę masła i dosłownie chwilkę podsmażamy pokrojonego pora

20170526_131828.jpg

  • dodajemy pokruszone własnymi łapkami sery i podgrzewamy je na małym ogniu ciągle mieszając, sery zmiękną i powstanie jednolita masa (jeśli twarożek wypuści serwatkę podgrzewamy aż serwatka częściowo odparuje)

20170526_132432.jpg

  • zdejmujemy naczynie z ognia, dodajemy jajka i poszatkowaną zieleninkę, mieszamy dokładnie i doprawiamy po spróbowaniu

20170526_133823.jpg

  • na posmarowanej masłem blasze układamy płaty ciasta filo (lub innego), brzegi zaginamy do góry żeby farsz nie wypłynął w trakcie pieczenia

20170526_133202.jpg

  • nakładamy farsz na całą powierzchnię i kładziemy kolejne płaty ciasta na górę, smarujemy roztopionym masłem i nacinamy lekko ostrym nożem (to będą porcje gotowego placka)

20170526_134305.jpg

20170526_134400.jpg

20170526_134705.jpg

  • pieczemy aż ciasto się ładnie zrumieni, kroimy po przestygnięciu

20170526_144200.jpg

Tiropita z ciasta na pizzę:

Ciasto na pizzę zrobione według dowolnego przepisu, dzielimy na 2 części i przy pomocy wałka (lub nie) robimy 2 cienkie placki.

20180216_202832.jpg

Na blasze do pieczenia kładziemy jeden placek, nakładamy farsz i nakrywamy drugim plackiem sklejając brzegi. Pieczemy aż ciasto się zrumieni i uważamy żeby nie spiekło się za bardzo bo będzie problem z pokrojeniem pity, powinno być w miarę kruche ale oczywiście nie surowe.

20171109_230725.jpg

W sklepowych tiropitach farsz robiony jest często z kawałków białego sera (niewielu) i gęstego beszamelu. Mnie takie połączenie przeraża ale co kto lubi. Bywa i tak że nie ma sera w serze :D

Jeśli chcecie zrobić placek na słodko, jako nadzienie wykorzystajcie masę budyniową (taką jak do karpatki). Tego typu słodki placek nazywa się w Grecji bugatsa. Podaje się go na ciepło, posypany cukrem pudrem i cynamonem.

Smacznego!

Zdjęcia własne by @grecki-bazar-ewy.