Tarta z dżemem - łatwa, tania i pyszna.

Kiedy niespodziewanie najdzie mnie ochota na coś słodkiego, często robię tartę z dżemem.
Jest łatwa i szybka do przygotowania oraz zawsze się udaje. Nie ma znaczenia jaki dżem dodam a i z owocami lub kremem smakuje doskonale.

20180705_161651.jpg

Przepis na tartę z dżemem mam z pewnej starej książki, którą dostała od mojej Babci lata temu. Oprócz tej tarty, w książce sa przepisy na mnóstwo ciast, ciastek i ciasteczek, które również zawsze się udają.

20180629_172425.jpg

Zapraszam na tartę z dżemem!

20180628_235613.jpg

Z podanych składników otrzymamy okrągłą lub prostokątną średnią blachę ciasta. Na dużą blachę będziemy potrzebować podwójne porcje potrzebnych składników.

Ciasto wyrabia się dobrze, dość szybko i bezproblemowo. Jak wszystkie ciasta kruche wyrabiam je ręką, najlepiej w misce. Gotowe ciasto wkładam na kilka chwil do zamrażarki, zmrożone lepiej się rozprowadza na blasze.
Ciasto dzielę na dwie części, jedną część układam na blasze dość cienko, każdy kawałek ugniatając kostkami dłoni zamkniętej w pięść - to działa lepiej niż wałek do ciasta.

20180629_005128.jpg20180629_005136.jpg

Na gotowy spód daję domowy dżem o dowolnym smaku (kupny oczywiście też można).

20180629_005326.jpg20180629_005333.jpg

Z drugiej części ciasta odrywam małe kawałeczki i układam na warstwie dżemu. Koniec pracy :)

20180629_005741.jpg20180629_005746.jpg

Zostaje pieczenie, które trwa krócej niż zalecane w książce 45 minut, około pół godziny w naszych nowoczesnych piekarnikach jest OK. Poznacie po zapachu :)

20180702_191246.jpg20180702_191257.jpg
20180705_161635.jpg20180705_161643.jpg

Tarta ma jednak jeden minus - zdecydowanie za szybko znika... ;)

20180705_161618.jpg

Zdjęcia własne, by @grecki-bazar-ewy.