Specjalność kuchni korfiańskiej "pastitsado" - Konkurs Kulinarny (6).
Myśląc o konkursowym daniu z kurczaka przyszła mi na myśl tradycyjna potrawa kuchni korfiańskiej pastitsado. Często robimy w domu to danie z kurczaka aczkolwiek najlepsze pastitsado podobno wychodzi z koguta wiejskiego.
pastitsado z wiejskiego koguta
Danie to tradycyjnie gotuje się również z wołowiny i dzikiego ptactwa. Nie znaczy to że nie uda się z wieprzowiny czy kurczaka ale każde mięso ma na pewno wpływ na smak i konsystencję sosu, bo w nim jest cała magia. W tym wpisie załączam zdjęcia pastitsado z różnych gatunków mięsa jednak główną rolę odgrywa konkursowy kurczak.
pastitsado z wieprzowiny
Grecy uwielbiają polowania na dzikie ptactwo. Polowania te są jak najbardziej legalne po wykupieniu zezwolenia na odstrzał w dozwolonym terminie, oczywiście należy także mieć zezwolenie na broń. Odstrzał ptaków przypada na miesiące zimowe, wtedy więc na greckich stołach króluje pastitsado z dzikich ptaków, zwłaszcza w niedzielę.
pastitsado ze słonek
Dzikie ptactwo na Korfu, na które można polować, to głownie słonki (ksilokota lub bekatsa z włoskiego) i drozdy (kichles) - przysmak królów polskich.
Jak już wspomniałam całą magią dania jest sos - grecki sos pomidorowy, pachnący korzennymi przyprawami, jak większość dań kuchni greckiej a zwłaszcza korfiańskiej. Na Korfu używa się większej ilości przypraw korzennych, prawie takich samych jak mieszanka do polskiego piernika. Taki sos ma niepowtarzalny smak i aromat.
W sosie tym dusimy wcześniej podsmażone mięso, podlewamy czerwonym winem i wodą. Gęstość sosu zależy od ilości tartej cebuli, której powinno być sporo. W kuchni greckiej nie zagęszcza się sosów mąką ani zasmażką. Połączenie tartej cebuli, oliwy i przecieru pomidorowego daje możliwość uzyskania wspaniałego sosu bez grudek. Ja musiałam dojść do wprawy, moje pierwsze pastitsado bardziej przypominało zupę pomidorową niż mięso w sosie ;)
Żeby przygotować specjalność kuchni korfiańskiej pastitsado z kurczaka potrzebujemy:
- całego kurczaka lub 4 udka
- olej do smażenia
- 2- 3 duże cebule utarte na tarce (duże oczka) lub zblendowane na papkę
- 4 pokrojone ząbki czosnku (mój dodatek)
- 2 listki laurowe
- 4 kulki ziela angielskiego
- 4 goździki
- pół łyżeczki słodkiej papryki w proszku
- 1/4 łyżeczki cynamonu w proszku
- sól, pieprz do smaku
- świeża bazylia (niekoniecznie)
- przecier pomidorowy (co najmniej 2 łyżki)
- woda do podlewania
- paczka dowolnego makaronu (najlepiej spaghetti) 1/2 kg
- około szklanki dowolnego wytrawnego wina czerwonego (niekoniecznie)
- szczypta curry (mój dodatek)
Czyli w skrócie sól, pieprz, czosnek i przyprawa do piernika ;)
Pastitsado podaje sie z makaronem. Może być spaghetti ale mogą być i rurki (wypełniają się sosem!).
Wykonanie:
Przetartą cebulę lekko podsmażamy na oliwie (uwaga, łatwo sie przypala).
Dodajemy poćwiartowanego kurczaka lub udka i smażymy aż mięso się zarumieni, w razie potrzeby dolewamy więcej oliwy.
Dosypujemy wszystkie aromatyczne przyprawy i podlewamy winem, dusimy aż kurczak będzie prawie miękki dodając niewielka ilość wody. W międzyczasie gotujemy dowolny makaron.
pastitsado z kurczaka
Pod koniec duszenia dodajemy przecier pomidorowy i dalej dusimy bez przykrycia do momentu uzyskania odpowiedniej konsystencji sosu.
Gotowe danie tradycyjnie należy posypać startym ostrym serem.
Smacznego!
W podobnym sosie gotuje się na Korfu mięso mielone podawane z makaronem (greckie spaghetti Bolonese) oraz mięso mielone do greckich zapiekanek (pasticio, musaka) o których napiszę niebawem.
Comments