Spaghetti Carbonara w greckim wydaniu.
Odniosłam wrażenie, że podobał Wam się mój przepis na makaron z mięsem mielonym po grecku. Toteż idąc za ciosem, dzisiaj proponuję Wam kolejne, chyba równie popularne danie z makaronu jakim jest Spaghetti Carbonara.
Carbonara to włoskie spaghetti z boczkiem, żółtkami jaj, tartym żółtym serem i śmietaną. Na pewno wszyscy znacie to danie, a jeśli nie znacie to koniecznie spróbujcie.
Na Korfu spożywa się wiele dań kuchni włoskiej. W korfiańskiej kuchni greckiej są naleciałości włoskie, tak samo jak azjatyckie (głównie tureckie). Spaghetti Carbonara możemy spotkać w menu wielu restauracji i pizzerii na Korfu a i zapewne w całej Grecji.
Podaję Wam szybki przepis mojego męża. Według tego przepisu każdą porcję robi się osobno na patelni. Jeśli mamy już ugotowany makaron, trwa to dosłownie kilka chwil. Możecie mi zaufać, mój mąż Spyros jest kucharzem więc przepisy kuchni greckiej, którymi się z Wami dzielę są prawdziwie greckie i wypróbowane przeze mnie (i nie tylko) wielokrotnie.
Żeby zrobić spaghetti Carbonara potrzebujemy:
- paczkę makaronu (najlepiej grube spaghetti) 1/2 kg (4 porcje)
- 4 żółtka (1 na porcję)
- boczek wędzony (wedle uznania, co najmniej 2 plastry na porcję)
- śmietana słodka (około 100 ml na porcję)
- sól i pieprz do smaku (może być kostka rosołowa)
- masło do smażenia
- ser tarty do posypania
- Makaron gotujemy al'dente (do gotującej się osolonej wody dodajemy troszkę oleju). Gotowy odcedzamy.
- Każdą porcję (talerz) przygotowujemy osobno, dzielimy więc na 4 części pokrojony w drobne paseczki boczek oraz po jednym żółtku (4).
- Każdą porcję przygotowujemy w ten sam sposób!
- Na patelni rozgrzewamy troszkę masła i podsmażamy na nim boczek.
- Gdy boczek jest gotowy, dodajemy porcję ugotowanego makaronu, mieszamy razem.
- Dodajemy słodką śmietanę i sól lub pokruszoną kostkę rosołową (około 1/4 kostki), podsmażamy razem mieszając.
- Gdy zgęstnieje (śmietana "sklei się" z makaronem) zdejmujemy z ognia, dodajemy żółtko i mieszamy. Kto potrafi podrzuca spaghetti na patelni!
- Wykładamy na talerz. Posypujemy tartym serem i świeżym pieprzem.
Smacznego!
Comments