Soczewica po grecku.

Co powiecie na soczewicę po grecku? Jest to bardzo prosta w wykonaniu zupa, na dodatek zdrowa i pożywna.

soczewica
soczewica po grecku

W Grecji uprawia się soczewicę zieloną i brązową o ziarnach małych lub dużych. Zapewne wiecie, że soczewica jest bardzo zdrowa i bogata w żelazo. Zupę z soczewicy (faki, fakies) Grecy spożywają raz w tygodniu, najczęściej w piątek lub w środę (dni postne), podobnie jak fasoladę czyli zupę z suchej fasoli.

Zupa z soczewicy podawana jest obowiązkowo z pieczywem i serem feta oraz sałatką z zielonej sałaty. Często dodatkiem jest także z ryba wędzona (oczywiście na osobnym talerzu).

Na soczewicę po grecku potrzebujemy:

  • 1/2 kg soczewicy
  • 1 duża cebula pokrojona na drobno
  • marchew pokrojona w talarki (co najmniej 1 duża, może być więcej)
  • co najmniej 4 ząbek czosnku
  • 2listki bobkowe
  • seler naciowy pokrojony w talarki (niekoniecznie)
  • 180 ml oliwy
  • sól, pieprz do smaku
  • 50 ml octu Balsamicznego (lub winnego)
  • woda
  • przecier pomidorowy (1 łyżka co najmniej)
  • 2 kulki ziela angielskiego
  • 2 goździki (niekoniecznie)
  • szczypta cynamonu w proszku (niekoniecznie)
  • zieleninka do posypania
  • można dodać 2-3 ziemniaki pokrojone jak na zupę
Przygotowanie:

Wodę zagotowujemy w garnku i do wrzącej wody wrzucamy soczewicę (bez moczenia) oraz resztę składników. Jedynie seler i przecier pomidorowy dodajemy pod koniec gotowania. Gotujemy aż soczewica będzie miękka, w razie potrzeby uzupełniając wodę (soczewica podczas gotowania pęcznieje). W Grecji zupa ta jest raczej bardzo gęsta.

Podajemy z pieczywem i serem feta.
Któregoś razu dodałam pokrojone ziemniaki (jak do polskiej zupy) jednak mąż był niezadowolony... Mi natomiast smakowało :)

A na podwieczorek polecam pomarańczkę, bo żelazo, w które soczewica jest bogata, potrzebuje witaminę C aby zostało wchłonięte przez nasz organizm.

Smacznego!

Podobny wpis znajduje się na moim blogu osobistym
https://www.greckibazarewy.pl/