Soczewica po grecku.
Co powiecie na soczewicę po grecku? Jest to bardzo prosta w wykonaniu zupa, na dodatek zdrowa i pożywna.
soczewica po grecku
W Grecji uprawia się soczewicę zieloną i brązową o ziarnach małych lub dużych. Zapewne wiecie, że soczewica jest bardzo zdrowa i bogata w żelazo. Zupę z soczewicy (faki, fakies) Grecy spożywają raz w tygodniu, najczęściej w piątek lub w środę (dni postne), podobnie jak fasoladę czyli zupę z suchej fasoli.
Zupa z soczewicy podawana jest obowiązkowo z pieczywem i serem feta oraz sałatką z zielonej sałaty. Często dodatkiem jest także z ryba wędzona (oczywiście na osobnym talerzu).
Na soczewicę po grecku potrzebujemy:
- 1/2 kg soczewicy
- 1 duża cebula pokrojona na drobno
- marchew pokrojona w talarki (co najmniej 1 duża, może być więcej)
- co najmniej 4 ząbek czosnku
- 2listki bobkowe
- seler naciowy pokrojony w talarki (niekoniecznie)
- 180 ml oliwy
- sól, pieprz do smaku
- 50 ml octu Balsamicznego (lub winnego)
- woda
- przecier pomidorowy (1 łyżka co najmniej)
- 2 kulki ziela angielskiego
- 2 goździki (niekoniecznie)
- szczypta cynamonu w proszku (niekoniecznie)
- zieleninka do posypania
- można dodać 2-3 ziemniaki pokrojone jak na zupę
Wodę zagotowujemy w garnku i do wrzącej wody wrzucamy soczewicę (bez moczenia) oraz resztę składników. Jedynie seler i przecier pomidorowy dodajemy pod koniec gotowania. Gotujemy aż soczewica będzie miękka, w razie potrzeby uzupełniając wodę (soczewica podczas gotowania pęcznieje). W Grecji zupa ta jest raczej bardzo gęsta.
Podajemy z pieczywem i serem feta.
Któregoś razu dodałam pokrojone ziemniaki (jak do polskiej zupy) jednak mąż był niezadowolony... Mi natomiast smakowało :)
A na podwieczorek polecam pomarańczkę, bo żelazo, w które soczewica jest bogata, potrzebuje witaminę C aby zostało wchłonięte przez nasz organizm.
Smacznego!
Podobny wpis znajduje się na moim blogu osobistym
https://www.greckibazarewy.pl/
Comments