Sezon na kabaczki!

Sezon na kabaczki w moim ogrodzie już trwa i ma się doskonale.
Odkąd zaczęłam uprawiać kabaczki stałam się ich wielką fanką, przecież można z nich wyczarować różne zdrowe pyszności w dosłownie kilka minut.

Tak więc ku mojej wielkiej uciesze, mogę codziennie jeść kabaczki na różne sposoby.

FRYTKI Z KABACZKÓW
Kabaczki kroję na frytki i smażę na głębokim oleju (we frytownicy). Jem jako przekąskę albo jako dodatek do obiadu. Z domowym majonezem smakują cudownie.

20200603_135953.jpg

20200603_141123.jpg

20200603_141151.jpg

KABACZKI SMAŻONE W PANIERCE
Pokrojone kabaczki obtaczam w mące (u mnie kokosowa) i smażę z obydwóch stron aż się pięknie zrumienią. Jem kiedy tylko się da :)
20200528_122345.jpg

Można je pokroić w krążki albo w poprzek.
20200530_133008.jpg

OMLET
Pokrojone kabaczki (i inne warzywka) obsmażam na oliwie. Zalewam jajkami ubitymi z odrobiną wody i przyprawami. Smażę omlet z obydwóch stron.
20200601_140826.jpg

MOJE KABACZKI JUŻ PUBLIKOWANE
Serowe roladki z cukinii

Cukinie faszerowane inaczej

Kolokitokieftedes - placki z cukini lub dyni po grecku

Jeszcze zapiekanka! W przepisie jest dynia ale latem robimy z kabaczków ;)
Zapiekanka z dyni

Smacznego!

A Wy co dobrego robicie z kabaczków? Dajcie znać w komentarzach, na pewno spróbuję.

Zdjęcia własne by @grecki-bazar-ewy.