Serowo - warzywne roladki z bakłażana z ryżem.
Ostatnio były serowe roladki z cukinii a dzisiaj z bakłażana. Też serowe ale inaczej... i z dodatkiem ryżu czyli danie obiadowe.
Tak, wiem doskonale że tamte z cukinii ładniej wyglądały ale te też są bardzo dobre (znaczy były bo już nie ma).
Nie lubię bakłażanów, więc może dlatego zdjęcia nie wyszły ładne? No i kolorystycznie cukinia też wypada lepiej od bakłażana, przynajmniej moim zdaniem. Polecam bakłażany w paski albo te całkiem białe, są delikatniejsze w smaku i ich konsystencja po usmażeniu bardziej mi odpowiada ;)
Świeże bakłażany są gorzkawe w smaku i szybko czernieją. Żeby pozbyć się goryczki należy je zamoczyć w wodzie na dłuższą chwilę.
Żeby zrobić roladki, pokrojone w paski bakłażany włożyłam do garnka, zalałam wodą i obciążyłam talerzem po czym zabrałam się za robienie serowo-warzywnego farszu.
Składniki na farsz:
- 1 cukinia
- 1 bakłażan (wykorzystałam miąższ z brzegów bakłażanów które pokroiłam w paski)
- 1 papryka
- ser miękki typu ricotta (lub twaróg) - u mnie twarożek kozi
- ser twardy typu graviera lub inny, najlepiej pikantny
- oliwa z oliwek lub inny tłuszcz do smażenia
- sól i pieprz do smaku
Dodatkowo:
-sos pomidorowy
-ryż
Wykonanie farszu:
Pokrojone na drobno warzywa poddusiłam na oliwie z oliwek.
Połowę podsmażonych warzyw przełożyłam na talerz i dodałam sery. Drugą połowę zostawiłam jako dodatek do ryżu.
Twardy ser przed dodaniem do farszu potarłam na tarce.
Farsz wymieszałam oraz doprawiłam solą i pieprzem.
Czas wrócić teraz do bakłażanów i wyjąć je z wody, ułożyć na blasze do pieczenia, skropić delikatnie oliwą i podpiec. Pieczemy aż się lekko zrumienią.
Gdy bakłażany się podpiekały przygotowałam ryż. Żeby ryż szybciej był gotowy to poddaję go wstępnej obróbce cieplnej w mikrofalówce. Wsypuję ryż do odpowiedniego pojemnika, zalewam wodą (2 do 1), zakrywam i podgrzewam 10-15 minut w mikrofalówce. Taki ryż jest wtedy na wpół miękki i potrawa jest szybciej gotowa.
Podpieczone plastry bakłażanów faszerujemy serowym nadzieniem, zwijamy w roladki i układamy na blasze do pieczenia. Spinać ich nie trzeba, są podpieczone i się nie rozlatują. Ser natomiast wychodził bokami ale nic to, został na blasze.
Na środek blachy do pieczenia (pomiędzy roladki) dałam ryż wymieszany z pozostałą częścią podsmażonych warzyw.
Całość polałam domowym sosem pomidorowym, podlałam troszkę wodą i oliwą. Całość zapiekłam w piekarniku.
Mąż zażyczył sobie jeszcze tarty ser na górę, sera w greckim domu nigdy nie jest za wiele ;)
Smacznego!
Zdjęcia własne by @grecki-bazar-ewy
W tym wpisie wystąpiły moje domowe kozie sery i warzywa z ogródka :)
Comments