Serowo - warzywne roladki z bakłażana z ryżem.

Ostatnio były serowe roladki z cukinii a dzisiaj z bakłażana. Też serowe ale inaczej... i z dodatkiem ryżu czyli danie obiadowe.

20170723_190041.jpg

Tak, wiem doskonale że tamte z cukinii ładniej wyglądały ale te też są bardzo dobre (znaczy były bo już nie ma).

Nie lubię bakłażanów, więc może dlatego zdjęcia nie wyszły ładne? No i kolorystycznie cukinia też wypada lepiej od bakłażana, przynajmniej moim zdaniem. Polecam bakłażany w paski albo te całkiem białe, są delikatniejsze w smaku i ich konsystencja po usmażeniu bardziej mi odpowiada ;)

20170722_180959.jpg

Świeże bakłażany są gorzkawe w smaku i szybko czernieją. Żeby pozbyć się goryczki należy je zamoczyć w wodzie na dłuższą chwilę.

Żeby zrobić roladki, pokrojone w paski bakłażany włożyłam do garnka, zalałam wodą i obciążyłam talerzem po czym zabrałam się za robienie serowo-warzywnego farszu.

20170722_181021.jpg

Składniki na farsz:

  • 1 cukinia
  • 1 bakłażan (wykorzystałam miąższ z brzegów bakłażanów które pokroiłam w paski)
  • 1 papryka
  • ser miękki typu ricotta (lub twaróg) - u mnie twarożek kozi
  • ser twardy typu graviera lub inny, najlepiej pikantny
  • oliwa z oliwek lub inny tłuszcz do smażenia
  • sól i pieprz do smaku
    Dodatkowo:
    -sos pomidorowy
    -ryż

Wykonanie farszu:

Pokrojone na drobno warzywa poddusiłam na oliwie z oliwek.

20170722_223054.jpg

Połowę podsmażonych warzyw przełożyłam na talerz i dodałam sery. Drugą połowę zostawiłam jako dodatek do ryżu.

20170723_000708.jpg

Twardy ser przed dodaniem do farszu potarłam na tarce.

20170723_000649.jpg

Farsz wymieszałam oraz doprawiłam solą i pieprzem.

Czas wrócić teraz do bakłażanów i wyjąć je z wody, ułożyć na blasze do pieczenia, skropić delikatnie oliwą i podpiec. Pieczemy aż się lekko zrumienią.

20170723_000520.jpg

Gdy bakłażany się podpiekały przygotowałam ryż. Żeby ryż szybciej był gotowy to poddaję go wstępnej obróbce cieplnej w mikrofalówce. Wsypuję ryż do odpowiedniego pojemnika, zalewam wodą (2 do 1), zakrywam i podgrzewam 10-15 minut w mikrofalówce. Taki ryż jest wtedy na wpół miękki i potrawa jest szybciej gotowa.

20180330_140738.jpg

Podpieczone plastry bakłażanów faszerujemy serowym nadzieniem, zwijamy w roladki i układamy na blasze do pieczenia. Spinać ich nie trzeba, są podpieczone i się nie rozlatują. Ser natomiast wychodził bokami ale nic to, został na blasze.

20170723_001452.jpg

Na środek blachy do pieczenia (pomiędzy roladki) dałam ryż wymieszany z pozostałą częścią podsmażonych warzyw.

20170723_001719.jpg

Całość polałam domowym sosem pomidorowym, podlałam troszkę wodą i oliwą. Całość zapiekłam w piekarniku.

20170723_002025.jpg

Mąż zażyczył sobie jeszcze tarty ser na górę, sera w greckim domu nigdy nie jest za wiele ;)

20170723_185749.jpg

Smacznego!

Zdjęcia własne by @grecki-bazar-ewy

W tym wpisie wystąpiły moje domowe kozie sery i warzywa z ogródka :)