Ser smażony po grecku ("saganaki").

Danie w 20 minut z pewnością da się przyrządzić. Wprawdzie to nie ja wymyśliłam te 20 minut w tej edycji Konkursu Kulinarnego ale ja wymyśliłam sam konkurs. I co z tego? Ano to że poczuwam się w obowiązku opublikowania przynajmniej jednego dania zachowując zasady konkursu. Całkiem możliwe że wrzucę więcej przepisów bo jak już zapewne zauważyliście - lubię ten sport, znaczy gotowanie. Odkąd mieszkam na Korfu to w sumie mi się pogorszyło pod tym względem bo tutaj poznałam całkiem inne smaki i odmienne kuchenne zwyczaje.

20180304_184232.jpg
(ser smażony na patelni)

Ale przejdźmy do tematu posta czyli sera smażonego w panierce...

20170629_135151.jpg
(ser smażony we frytownicy)

Zapewne większość z Was jadła ser smażony. Bardzo popularny jest ser smażony po czesku, podawany z sosem tatarskim. Nasi sąsiedzi wykorzystują ser typu gouda, należy go smażyć krótko żeby się całkowicie nie roztopił. Do smażenia nadaje się również ser nazywany salami, przed smażeniem można go zmrozić w zamrażarce, wtedy na pewno się nie roztopi zbyt mocno.

20170629_133958.jpg
(mój domowy ser kozi typu "graviera")

Równie popularnym serem do smażenia jest camembert podawany z żurawiną. Można też smażyć ser wędzony i góralski oscypek, edam się ciągnie więc nie polecam.

20170629_134657.jpg

I teraz przechodzimy do sedna czyli sera smażonego po grecku...
W Grecji ser smażony w panierce jest bardzo popularny, nazywa się saganaki i jest narodową przekąską. Jednak tutaj smaży się sery twarde typu graviera, kiefalotiri czy grugere. Może też być formaela czy cypryjski hallumi.

20170629_134702.jpg

Odkąd nauczyłam się robić ser typu graviera z mleka od moich wspaniałych kózek, smażę właśnie ten ser. Zachęcam Was do spróbowania twardego lub półtwardego smażonego sera niekoniecznie koziego. Można doczekać się pięknie rumianej panierki a ser po przekrojeniu jest miękki lecz zwarty, nie ciągnie się ani nie rozlewa.

20170629_134711.jpg

Przejdźmy do przepisu na ser smażony w panierce po grecku.

Co potrzebujemy?

  • ser :) moje serki ważą około 250 gram, mam więc 4 plastry grubości około 1 cm
  • 1 rozbełtane jajko
  • trochę mąki do panierowania (nie używam bułki tartej do panierowania sera ale co kto lubi)
  • olej do smażenia

20180304_183454.jpg

Wykonanie:

  • rozgrzewamy olej
  • pokrojony ser obtaczamy w rozmąconym jajku a potem w mące
  • tą czynność możemy powtórzyć dwa razy, otrzymamy wtedy bogatszą panierkę
  • ser smażymy na gorącym oleju z dwóch stron, aż panierka będzie pięknie rumiana
  • przed spożyciem ser skrapiamy sokiem z cytryny na sposób grecki

20180304_183620.jpg

A co jeśli chcemy zrobić danie główne z serem smażonym w roli głównej? Odpowiedź jest prosta - podajemy go z domowymi frytkami.
Jeżeli ser usmażymy na patelni a frytki we frytownicy to na pewno 20 minut nam wystarczy.

20180304_184436.jpg

Smacznego!

Post zgłaszam do pierwszej edycji Konkursu Kulinarnego