Sardynki z grilla po grecku.
Ryby z grilla są przepyszne! Ale żeby zjeść pyszną rybę z grilla wcale nie musi to być wieeelka ryba ;) W tym wpisie polecę Wam sardynki z grilla - małe ale bardzo zdrowe i smaczne rybki, których grillowanie zajmuje dosłownie kilka minut.
Świeże sardynki kupujemy dość często, w ciepłe i bezdeszczowe dni grillujemy je na dworze ale grillowanie w rozpalonym kominku również mamy opanowane do perfekcji (tudzież gotowanie).
Przed grillowaniem mój mąż oczyszcza rybki z wnętrzności i odcina główki. Oczyszczone sardynki delikatnie płucze pod bieżącą wodą.
Potem przygotowuje marynatę z oliwy z oliwek, soku z cytryny, soli i suszonego oregano. Do marynaty wkłada sardynki, miesza delikatnie ale dokładnie i odstawia na co najmniej kilkanaście minut.
Do grillowania sardynek potrzebna jest specjalna zamykana kratka (albo dwie!), z niej na pewno nie wypadną. Rybki należy ściśle ułożyć na połówce kratki a potem ją zamknąć.
![]() | ![]() |
---|---|
![]() | ![]() |
Sardynki grillują się bardzo szybko, wystarczy kilka minut z każdej strony żeby się zrumieniły.
![]() | ![]() |
---|
Rybki jemy z wielką michą zielonej sałaty z poszatkowaną cebulą lub szczypiorkiem albo z surówką z kapusty i marchewki. Obie doprawiamy sola, pieprzem, oliwą z oliwek i sokiem z cytryny.
Pyszności! A i kotki się cieszą z takiego obiadu ;)
Smacznego :)
Zdjęcia własne by @grecki-bazar-ewy.
Comments