Sardynki z grilla po grecku.

Ryby z grilla są przepyszne! Ale żeby zjeść pyszną rybę z grilla wcale nie musi to być wieeelka ryba ;) W tym wpisie polecę Wam sardynki z grilla - małe ale bardzo zdrowe i smaczne rybki, których grillowanie zajmuje dosłownie kilka minut.

20190303_133720.jpg

Świeże sardynki kupujemy dość często, w ciepłe i bezdeszczowe dni grillujemy je na dworze ale grillowanie w rozpalonym kominku również mamy opanowane do perfekcji (tudzież gotowanie).

20190303_135705.jpg

Przed grillowaniem mój mąż oczyszcza rybki z wnętrzności i odcina główki. Oczyszczone sardynki delikatnie płucze pod bieżącą wodą.
Potem przygotowuje marynatę z oliwy z oliwek, soku z cytryny, soli i suszonego oregano. Do marynaty wkłada sardynki, miesza delikatnie ale dokładnie i odstawia na co najmniej kilkanaście minut.

20181105_135814.jpg

20181105_135806.jpg

Do grillowania sardynek potrzebna jest specjalna zamykana kratka (albo dwie!), z niej na pewno nie wypadną. Rybki należy ściśle ułożyć na połówce kratki a potem ją zamknąć.

20181105_135831.jpg20181105_140054.jpg
20190303_133504.jpg20190303_133442.jpg

20181105_140202.jpg

Sardynki grillują się bardzo szybko, wystarczy kilka minut z każdej strony żeby się zrumieniły.

20190303_133435.jpg20190303_133715.jpg

20190303_140257.jpg

Rybki jemy z wielką michą zielonej sałaty z poszatkowaną cebulą lub szczypiorkiem albo z surówką z kapusty i marchewki. Obie doprawiamy sola, pieprzem, oliwą z oliwek i sokiem z cytryny.

20181105_141746.jpg

20190303_140305.jpg

Pyszności! A i kotki się cieszą z takiego obiadu ;)

20181105_143850.jpg

Smacznego :)

Zdjęcia własne by @grecki-bazar-ewy.