Sałatka z tuńczykiem
Lubicie sałatkę z tuńczykiem? Ja uwielbiam, małżonek i juniorzy również, więc robimy dość często.
Tuńczyk z puszki pasuje chyba do wszystkich warzyw bo próbowaliśmy różnych połączeń i zawsze sałatka była jak najbardziej jadalna.
Podstawą jest więc dobry tuńczyk i dobry majonez.
Tuńczyka od dłuższego czasu kupuję w wodzie bo z tymi olejami różnie bywa, o czym nie raz poinformowały mnie dolegliwości żołądkowe. Aktualnie mamy przecenę w Lidlu więc kupiłam hurtem, 1 puszka za 1 euro.
Z kolei najlepszy jak dla mnie majonez to Hellman's - kremowa konsystencja i intensywny smak.
W greckich lokalach w sałatce z tuńczykiem najczęściej znajdziemy sałatę, pomidory, ogórki, paprykę i cebulę - letnie warzywa. Taka sałatka jest bardzo dobra!
W zaciszu domowym zrobiłam niedawno zupełnie inny mix.
Mianowicie sałatka z tuńczykiem, oprócz tuńczyka i majonezu, zawierała ugotowany na parze kalafior, ugotowaną drobną fasolę, pomidory i cebulę. Ta sałatka też była bardzo dobra a przy tym zupełnie inna.
Jednak największym hitem jest dla mnie zimowa sałatka z tuńczykiem, którą od lat robi mój mąż.
W zimie Grecy jedzą duże ilości białej kapusty w postaci surówki. Więc biała kapusta (najlepiej starta na tarce), tarta marchewka, tuńczyk, majonez i pieprz. Mój number one!
A Wy jak robicie sałatkę z tuńczykiem?
Zdjęcia własne by @grecki-bazar-ewy.
Comments