Sałatka jarzynowa Ewy.
Powszechnie znana sałatka jarzynowa z majonezem, pewnie w każdym domu doczekała się odmiennej wersji.

Oprócz różnych, nie koniecznie ugotowanych warzyw, niektórzy dodają jabłko czy gotowane jajka.

Na Śląsku, gdzie się wychowałam, w sałatce jarzynowej zwanej szałot można znaleźć smażony boczek wędzony lub kiełbasę. Jest też wersja że śledziem solonym lub wędzonym.


Osobiście wolę sałatkę z samych warzyw a ugotowane jajka albo kiełbasę wolę zjeść jako dodatek.


Ponieważ lubię potrawy o wyrazistym smaku, do podstawowych ugotowanych warzyw (ziemniaki, marchewka, korzeń pietruszki i selera, groszek zielony) oprócz kiszonych lub konserwowych ogórków dodaję świeży por, który moim zdaniem dodaje sałatce charakteru i pikanterii.

Dodatkowo oprócz dobrego majonezu zawsze dodaję trochę musztardy.

Przyznam że moja wersja sałatki jarzynowej zawsze wszystkim smakuje i to jest najważniejsze, obowiązkowo robię ją na wszystkie święta i inne uroczystości rodzinne.


Smacznego!
Zdjęcia własne by @grecki-bazar-ewy.










Comments