Sałatka jarzynowa Ewy.

Powszechnie znana sałatka jarzynowa z majonezem, pewnie w każdym domu doczekała się odmiennej wersji.

IMG_20220423_220250.jpg

Oprócz różnych, nie koniecznie ugotowanych warzyw, niektórzy dodają jabłko czy gotowane jajka.

IMG_20220423_220234.jpg

Na Śląsku, gdzie się wychowałam, w sałatce jarzynowej zwanej szałot można znaleźć smażony boczek wędzony lub kiełbasę. Jest też wersja że śledziem solonym lub wędzonym.

IMG_20220423_212026.jpg

IMG_20220423_211850.jpg

Osobiście wolę sałatkę z samych warzyw a ugotowane jajka albo kiełbasę wolę zjeść jako dodatek.

IMG_20220423_213931.jpg

IMG_20220423_213725.jpg

Ponieważ lubię potrawy o wyrazistym smaku, do podstawowych ugotowanych warzyw (ziemniaki, marchewka, korzeń pietruszki i selera, groszek zielony) oprócz kiszonych lub konserwowych ogórków dodaję świeży por, który moim zdaniem dodaje sałatce charakteru i pikanterii.

IMG_20220423_215616.jpg

Dodatkowo oprócz dobrego majonezu zawsze dodaję trochę musztardy.

IMG_20220423_215721.jpg

Przyznam że moja wersja sałatki jarzynowej zawsze wszystkim smakuje i to jest najważniejsze, obowiązkowo robię ją na wszystkie święta i inne uroczystości rodzinne.

IMG_20220424_133247.jpg

IMG_20220423_220250.jpg

Smacznego!

Zdjęcia własne by @grecki-bazar-ewy.