Sałatka grecka - przepis na słynną na całym świecie grecką sałatkę.
Sałatka grecka - po grecku Choriatiki salata w dosłownym tłumaczeniu to sałatka wiejska ( chorio - wieś, choriatiki - wiejska). Sałatką grecką została nazwana zapewne przez turystów i pod taką nazwą znana jest na całym świecie.
Sałatka wiejska - czyli produkty ze wsi - świeże warzywa z ogródka, oliwki kiszone z beczki, domowy ser (kozi lub mieszany kozio-owczy czyli "feta"), własna oliwa z oliwek, domowy ocet winny zrobiony z wina i oregano zbierane w górach. Tak zaczęła się kariera znanej wszystkim sałatki greckiej. Grecja to państwo wysp i wiosek, każdy ma jakieś korzenie na jednej z greckich wsi i nie jest to wstydem lecz powodem do dumy, bo to właśnie ze wsi pochodzą najzdrowsze produkty i najsmaczniejsze dania kuchni greckiej. Na wieś jeździ się odwiedzić rodzinę, zdrowo zjeść, odpocząć, uspokoić a także aby przywieźć zapas oregano i ziół na cały rok oraz innych wiejskich specjałów.
Podstawowe warzywa sałatki greckiej, to pomidory, papryka (dowolnego koloru), sałata, ogórki i cebula. Jednym słowem letnie warzywa ogrodowe, te, które spożywa się na surowo. Ser feta jest na górze w formie grubego plastra albo pokrojony w kostkę. Sałatkę doprawia się oliwą, octem winnym i solą. W Grecji sałatka grecka spożywana jest wprost z naczynia, w którym ją podano. Oliwę wraz z sokiem z warzyw na dnie naczynia, zjada się maczając w niej chleb. Niektórym może wydawać się to niesmaczne ale jest to zwyczaj praktykowany w Grecji do dziś. Wiadomo jednak, że sałatkę z jednej miski je rodzina a nie obcy ludzie. W lokalach zamawia się 1 sałatkę najczęściej na 2 osoby, stanowi ona jedną z przystawek spożywanych z pieczywem przed głównym daniem.
Składniki na sałatkę grecką: (nie podaję ilości warzyw i przypraw, uważam że w sałatce jest to zbędne, ilość warzyw zależy od wielkości sałatki a ilość przypraw od upodobania)
- pomidory pokrojone w ćwiartki
- ogórek pokrojony w grubsze plastry
- cebula pokrojona w talarki
- papryka pokrojona w krążki lub paski
- sałata pokrojona cienko
- gruby plaster sera feta
- kilka oliwek
- oliwa z oliwek
- ocet winny
- sól (pieprz) - uważajcie z solą bo ser feta jest w solance!
Warzywa układamy w misce do sałatek warstwami: sałata, ogórek, pomidory, papryka, cebula. Na górze kładziemy plaster sera feta, rozrzucamy oliwki. Całość posypujemy oregano i solą. Polewamy suto oliwą z oliwek i skrapiamy octem winnym. Sałatka grecka powinna być przygotowana na ostatnią chwilę przed posiłkiem aby warzywa były chrupiące i soczyste. Mieszamy ją bezpośrednio przed spożyciem.
Smacznego!
Comments