Salami - jeden z bożonarodzeniowych smaków Korfu.
Salami – ta najdroższa ale i najtrwalsza wędlina jest niezastąpiona na korfiańskim bożonarodzeniowym stole. Lubicie salami?
Źródło: pixabay.com
Sucha, długo dojrzewająca wędlina z dodatkiem drobno pokrojonej słoniny i przypraw, pochodzi z Włoch. Wytwarza się ją głównie z mięsa wieprzowego ale też z wołowiny, koniny, drobiu czy dziczyzny. Specjalne salami de asino wytwarza się z mięsa osła. Nazwa salami pochodzi od włoskiego słowa solare (solić).
Źródło: pixabay.com
Salami ma charakterystyczny biały nalot pleśni a w jej smaku są wyczuwalne aromatyczne przyprawy. Tradycyjne salami jest produkowane na Węgrzech, w Bolonii i Mediolanie - ale nie tylko...
Zdjęcie: By André Karwath aka Aka - Praca własna, CC BY-SA 2.5, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=69157
BUŁGARSKA „LUKANKA”:
Lukanka (bułg. луканка, od лук – cebula) – kiełbasa kuchni bułgarskiej, odmiana suchej salami o spłaszczonym, podłużnym kształcie, przygotowywana i tradycyjnie wykonywana z wieprzowiny, wołowiny, cielęciny, czarnego pieprzu, kuminu, soli i kozieradki.
*Źródło
Zmielone mięso umieszcza się we flaku, zawiesza się do wyschnięcia na około 40-90 dni. Podsuszoną wędlinę prasuje się (dociska) w charakterystyczną dla bułgarskiego wyrobu, płaską formę.
Można spotkać regionalne odmiany z dodatkiem mięsa bawolego.
Luganka jest produkowana głównie w podgórskich rejonach Bułgarii a w rejonie Karłowa produkt jest chroniony przez urząd patentowy Republiki Bułgarskiej.
Zdjęcie: https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=1057134By Ikonact - Praca własna, CC BY-SA 3.0,
HISZPAŃSKIE „HORIZO”:
Chorizo to tradycyjna kiełbasa hiszpańska robiona z wieprzowiny przyprawianej wędzoną papryką. Przysmak ten jest łatwo rozpoznawalny spośród innych specjałów kuchni hiszpańskiej dzięki swojemu mocnemu i charakterystycznemu zapachowi.
Nazwa chorizo jest używana w Hiszpanii dla wszystkich wędlin z dodatkiem słodkiej wędzonej papryki i suszonej pimiento (czerwona odmiana ostrej papryczki w kształcie serca).
Możemy więc spotkać chorizo o różnym stopniu zmielenia mięsa i gotowe wędliny różnej wielkości. Różnice są również w sposobie przygotowania i spożycia wędliny.
Do najpopularniejszych rodzajów chorizo należą:
Chorizo Sarta – wędlina surowa długo dojrzewająca i jadana na surowo
Chorizo Fresco – wędlina surowa wymagająca obróbki termicznej przed spożyciem, często dodawana do hiszpańskich potraw. Może być ostra lub łagodna (picante lub dulce)
Chorizo Iberico – najbardziej luksusowy produkt, wędlina suszona produkowana wyłącznie z mięsa świń rasy iberico
Chorizo Vela – najtańsza, grubo mielona i szeroka wędlina jedzona na co dzień
Chorizo Cular - produkowana wyłącznie z szynki świń iberyjskich
W hiszpańskim slangu chorizo oznacza "złodzieja".
Zdjęcie: By Internex z polskiej Wikipedii, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=5714107
SALADO – SALAMI Z KORFU:
Grecy bardzo lubią salami, często jedzą je jako przekąskę (zagrychę) do wina, piwa czy też mocniejszych alkoholi jak np tsipoyro. Pieszczotliwie nazywane jest przez Greków salamaki.
Salado to odmiana salami produkowana na wyspie Korfu. Nazwa wywodzi się z języka hiszpańskiego i oznacza solone mięso.
Zdjęcie własne
Salado robi się głównie z wieprzowiny jednak można je spotkać również z dodatkiem wołowiny. Jak na odmianę salami przystało, jest to wędlina naturalnie dojrzewająca. Według receptury kuchni korfiańskiej dodatkami do mięsa są miejscowe zioła a do wędzenie używa się aromatycznych krzewów.
Kolejnymi specyficznymi cechami korfiańskiego salado są grubo krojona słonina i dodatek całych ziaren czarnego pieprzu.
Zdjęcie własne
Salado do dziś dnia jest produkowane przez miejscową przetwórnię mięsa i nie może go zabraknąć na świątecznym korfiańskim stole podczas Bożego Narodzenia.
Jeśli będziecie na Korfu, na pewno zobaczycie okryte pleśnią kiełbaski, wiszące w sklepach mięsnych a nawet w małych wiejskich sklepikach.
Źródło: pixabay.com
Podczas Bożego Narodzenia salado wiesza się w domach przy kominku, jego smak jest bardzo specyficzny a jego aromat jest wpleciony w zapachy greckiego Bożego Narodzenia.
Niestety coraz trudniej jest kupić salami produkowane według tradycyjnego przepisu. Receptury przemysłowe zakładają produkcję z niemal całą tablicą Mendelejewa i niewielkim dodatkiem mięsa.
Korfiańskie salami produkowane aktualnie na dużą skalę też ma różne dodatki konserwujące, jednak 80% mięsa w składzie (+ słonina) jest imponujące, zwłaszcza w dzisiejszych czasach przetworzonej i chemicznej żywności.
Zdjęcie własne
Zdjęcie własne
Źródła:
www.corfuland.gr
https://pl.wikipedia.org/wiki/Salami_(w%C4%99dlina)
https://pl.wikipedia.org/wiki/%C5%81ukanka)
https://pl.wikipedia.org/wiki/Chorizo
Comments