
Roladki drobiowe ze szpinakiem.
Powiem Wam jedno - to jest pyszne!
Do zrobienia roladek drobiowych możecie wykorzystać zarówno piersi z kurczaka jak i pierś z indyka (z fileta wieprzowego lub wołowego też zapewne się uda).
Jak to z roladkami czy zrazami bywa, wykonanie jest bajecznie proste ;) Oczywiście możecie zrobić roladki z innymi dodatkami, ja jednak opiszę w tym wpisie, jak je zrobiłam ze szpinakiem. Szybko i smacznie!
POTRZEBUJEMY:
- filet z kurczaka lub z indyka (ilość w zależności od liczby domowników)
- szpinak (najlepiej świeży albo mrożony jako całe liście)
- musztarda
- sól, pieprz lub inne przyprawy jakie lubicie
- troszkę oliwy i woda do podlania potrawy
WYKONANIE:
- filety kroimy na niezbyt grube plastry
- rozbijamy je tłuczkiem do mięsa przez folię spożywczą, wtedy się nie rozwalą ani nie postrzępią (może być woreczek, którym przykrywamy plaster fileta i tłuczemy z obydwóch stron)
- rozbite fileciki posypujemy solą i pieprzem, kładziemy listki szpinaku i smarujemy musztardą (albo polewamy musztardą z butelki) - możecie dodać też inne składniki lub przyprawy
- zwijamy fileciki w roladki i spinamy je wykałaczkami albo związujemy czystą nitką
- rozgrzewamy na patelni odrobinę oliwy, na gorąca oliwę kładziemy roladki i podsmażamy ze wszystkich stron (obracamy je delikatnie)
- podsmażone roladki podlewamy wodą i dusimy do miękkości
![]() | ![]() |
---|---|
![]() | ![]() |
- | - |
![]() | ![]() |
- | - |
Gotowe roladki możecie podać z dowolną sałatką (surówką) i innymi dodatkami jakie lubicie.
Smacznego!
Zdjęcia własne by @grecki-bazar-ewy.
Comments