Roladki drobiowe ze szpinakiem.

Powiem Wam jedno - to jest pyszne!

Do zrobienia roladek drobiowych możecie wykorzystać zarówno piersi z kurczaka jak i pierś z indyka (z fileta wieprzowego lub wołowego też zapewne się uda).

20190207_145712.jpg

Jak to z roladkami czy zrazami bywa, wykonanie jest bajecznie proste ;) Oczywiście możecie zrobić roladki z innymi dodatkami, ja jednak opiszę w tym wpisie, jak je zrobiłam ze szpinakiem. Szybko i smacznie!

20190207_145556.jpg

POTRZEBUJEMY:

  • filet z kurczaka lub z indyka (ilość w zależności od liczby domowników)
  • szpinak (najlepiej świeży albo mrożony jako całe liście)
  • musztarda
  • sól, pieprz lub inne przyprawy jakie lubicie
  • troszkę oliwy i woda do podlania potrawy

20190207_145549.jpg

WYKONANIE:

  • filety kroimy na niezbyt grube plastry
  • rozbijamy je tłuczkiem do mięsa przez folię spożywczą, wtedy się nie rozwalą ani nie postrzępią (może być woreczek, którym przykrywamy plaster fileta i tłuczemy z obydwóch stron)
  • rozbite fileciki posypujemy solą i pieprzem, kładziemy listki szpinaku i smarujemy musztardą (albo polewamy musztardą z butelki) - możecie dodać też inne składniki lub przyprawy
  • zwijamy fileciki w roladki i spinamy je wykałaczkami albo związujemy czystą nitką
  • rozgrzewamy na patelni odrobinę oliwy, na gorąca oliwę kładziemy roladki i podsmażamy ze wszystkich stron (obracamy je delikatnie)
  • podsmażone roladki podlewamy wodą i dusimy do miękkości
20190206_134247.jpg20190206_134355.jpg
20190206_134407.jpg20190206_135003.jpg
--
20190206_135102.jpg20190206_135400.jpg
--

Gotowe roladki możecie podać z dowolną sałatką (surówką) i innymi dodatkami jakie lubicie.

Smacznego!

20190207_145712.jpg

Zdjęcia własne by @grecki-bazar-ewy.