Pyszna kaczka w kapuście.
Połączenie kaczki z kapustą to dla mnie rarytas. Zwłaszcza kiedy podduszą się razem, smaki się zmieszają i powstanie cudowny w smaku sos.
Od kilku lat hoduję kaczki francuskie na wybiegu więc mam mięso dobrego gatunku przypominające dziczyznę. Oczywiście jest wiele przepisów na dobrą kaczkę, jednak ta w kapuście rządzi w moim domu.
POTRZEBUJEMY:
- kaczkę
- kapustę białą lub czerwoną
- cebulę i czosnek
- świeża paprykę
- do białej kapusty curry, paprykę czerwoną w proszku, sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy
- do czerwonej kapusty sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, troszkę octu winnego, majeranek (niekoniecznie)
- oliwę do smażenia
WYKONANIE:
Poszatkowaną kapustę gotuje prawie do miękkości i odcedzam zostawiając jednak trochę wody w garnku (mniej więcej na dwa palce).
Pokrojoną cebulę i paprykę podsmażam osobno na patelni.
Łączę wszystko razem, dodaję przyprawy i duszę kilka minut na małym ogniu.
Poćwiartowaną kaczkę podsmażam na oliwie na złoto, podlewam troszkę wodą i duszę około godziny (można krócej). Potem mięso układam ściśle na blasze do pieczenia albo w brytfance i przykrywam równomiernie całą kapustą, polewam sosem z duszenia mięsa. Całość piekę w piekarniku aż kaczka będzie całkowicie miękka.
Potrawa udaje się doskonale również w patelni elektrycznej albo w garnku, należy ją trzymać na małym ogniu nie dopuszczając do przypalenia.
Moja kaczka w kapuście zawsze jest miękka i soczysta a w kapuście czerwonej oczywiście ma inny smak niż w białej.
Różne są sposoby na przyrządzenie dobrej kaczki ale też różne są gusta konsumentów.
Mi najbardziej odpowiada kaczka w kapuście. Pycha!
Zdjęcia własne by @grecki-bazar-ewy.
Comments