Pyszna kaczka w kapuście.

Połączenie kaczki z kapustą to dla mnie rarytas. Zwłaszcza kiedy podduszą się razem, smaki się zmieszają i powstanie cudowny w smaku sos.

20210220_133931.jpg

Od kilku lat hoduję kaczki francuskie na wybiegu więc mam mięso dobrego gatunku przypominające dziczyznę. Oczywiście jest wiele przepisów na dobrą kaczkę, jednak ta w kapuście rządzi w moim domu.

POTRZEBUJEMY:

  • kaczkę
  • kapustę białą lub czerwoną
  • cebulę i czosnek
  • świeża paprykę
  • do białej kapusty curry, paprykę czerwoną w proszku, sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy
  • do czerwonej kapusty sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, troszkę octu winnego, majeranek (niekoniecznie)
  • oliwę do smażenia

20190411_161712.jpg

WYKONANIE:
Poszatkowaną kapustę gotuje prawie do miękkości i odcedzam zostawiając jednak trochę wody w garnku (mniej więcej na dwa palce).
Pokrojoną cebulę i paprykę podsmażam osobno na patelni.
Łączę wszystko razem, dodaję przyprawy i duszę kilka minut na małym ogniu.

20210220_121547.jpg20210220_123823.jpg

Poćwiartowaną kaczkę podsmażam na oliwie na złoto, podlewam troszkę wodą i duszę około godziny (można krócej). Potem mięso układam ściśle na blasze do pieczenia albo w brytfance i przykrywam równomiernie całą kapustą, polewam sosem z duszenia mięsa. Całość piekę w piekarniku aż kaczka będzie całkowicie miękka.

20210220_123828.jpg20210220_132445.jpg

Potrawa udaje się doskonale również w patelni elektrycznej albo w garnku, należy ją trzymać na małym ogniu nie dopuszczając do przypalenia.

20190411_004341.jpg20190411_004356.jpg

Moja kaczka w kapuście zawsze jest miękka i soczysta a w kapuście czerwonej oczywiście ma inny smak niż w białej.

20210220_132631.jpg

Różne są sposoby na przyrządzenie dobrej kaczki ale też różne są gusta konsumentów.

20191218_140625.jpg20210131_123908.jpg
20191218_140637.jpg20161022_224112.jpg

Mi najbardziej odpowiada kaczka w kapuście. Pycha!

20210220_133931.jpg

Zdjęcia własne by @grecki-bazar-ewy.