Przepis na greckie cacyki.

Lato w pełni więc na pewno robicie grilla. Pomyślałam że przyda Wam się przepis na greckie cacyki czyli zdrowy dip do wszystkiego ale do grilowanych potraw przede wszystkim.

Cacyki (gr. tzatzyki) to grecka przystawka znana zapewne na całym świecie. Cacyki są podawane do prawie wszystkich dań kuchni greckiej. Można w nich moczyć frytki czy pieczone ziemniaki albo jeść z chlebem. Pasują doskonale do grillowanych mięs, ryb, warzyw i oczywiście do greckiego gyrosa w picie (placku). Cacyki to uniwersalny i zdrowy dip. Grecy często traktują cacyki również jako przystawkę przed głównym daniem, w towarzystwie sałatki greckiej, smażonych lub grillowanych warzyw i oczywiście dużej ilości pieczywa (jedzą go wręcz tony).

Do zrobienia cacyków potrzebujemy: gęsty jogurt (najlepiej grecki), ogórek zielony sałatkowy (jędrny, taki żeby nie miał pestek, czyli ciemnozielony i nie za gruby - jeśli ogórek po przekrojeniu ma dużo pestek należy je wydrążyć łyżką), sól, pieprz, czosnek, troszkę oliwy i kapkę octu winnego.

Jeśli nie macie gęstego jogurtu greckiego możecie go zastąpić zwykłym serkiem homogenizowany bez dodatków.

Wykonanie: ogórek (gr. agouri) trzemy na tarce na dużych oczkach. Jeśli jest to ogórek ekologiczny nie trzeba obierać go ze skórki (dobrze umyć trzeba!). Utarty ogórek dajemy na sito w celu odsączenia, musi być bez soku inaczej cacyki będą wodniste, można go ewentualnie wygnieść przez czystą ściereczkę. Mój mąż (Grek) lekko soli utarty ogórek żeby wypuścił szybko sok, następnie wkłada go do kwadratowego kawałka tiulu, zawija brzegi do góry i skręca. Przez tiul wycieka nadmiar soku z utartego ogórka.

Ogórka powinno być sporo, tak żeby był widoczny i dobrze wyczuwalny w jogurcie.

Następnie ucieramy czosnek (gr. skordo) z małą ilością oliwy. Można w moździerzu, w blenderze, to nie ma znaczenia. Chodzi o to żeby nie było większych kawałków.

Ile ząbków czosnku? To już indywidualna sprawa, jak kto lubi, ja osobiście lubię jak szczypie w język.

Potarty i odciśnięty ogórek wraz z utartym czosnkiem dodajemy do jogurtu. Doprawiamy solą i pieprzem oraz odrobiną octu winnego. Mieszamy dokładnie. Gotowe!

W niektórych przepisach na cacyki proponowane jest dodanie poszatkowanego koperku. Na wyspie Korfu, gdzie mieszkam, nie spotkałam się z cacykami z koperkiem, co nie znaczy że nie można go dodać. Cacyki przechowujemy w lodówce w zamkniętym naczyniu lub w miseczce przykrytej talerzykiem. Jeśli po kilku dniach podejdą wodą nie oznacza to że się zepsuły (wodę odlewamy).

Smacznego!

Jeśli interesują Was jakieś przepisy kuchni greckiej dajcie znać w komentarzach - napiszę!