Polsko-grecka kapusta zasmażana - dla mnie i mojego Greka :)

Co zrobić żeby Grek zjadł kapustę zasmażaną? Ja jej bardzo potrzebuję, podobnie jak innych polskich dań. Ale podobnie jak mi nie smakują wszystkie greckie przysmaki, tak samo mój mąż czasami dziwnie się patrzy na polskie dania.

20171108_142852.jpg

Kolejny problem to brak kapusty kiszonej na Korfu. Bywała w rosyjskim sklepie (obok polskiej kwaśnej śmietany i mąki ziemniaczanej, polskich pierniczków i pasztetu drobiowego z "kogutkiem", słonecznika na wagę i serków topionych - ale sklep o nazwie "Moskwa" został zamknięty, więc koniec wspomnień.

Lubiłam tam zaglądać chociażby po to żeby pooglądać i pouśmiechać się do polskich produktów :)
A była też czarna herbata sypana w dużych opakowaniach - kolejne wspomnienie z dzieciństwa.
Przed Bożym Narodzeniem kapusta kiszona bywa w Lidlu i to jest moja ostatnia deska ratunku, więc czekam aczkolwiek już niecierpliwie (bo jeszcze jej nie ma). Jak nadjedzie to kupię hurtem!

Mąż nie cieszy się na kapustę kiszoną bo ma niemiłe wspomnienia z Polski, wierzcie mi, jest mi Go żal do dzisiaj. Ja miałam podobne przeboje jak pierwszy raz zjadłam sos do spaghetti zrobiony na swojskiej oliwie z oliwek nadającej się na napęd do traktora i z dodatkiem "przypraw do piernika".

No ale po wielu latach razem znamy swoje ulubione smaki. Trzeba sobie radzić i dogadzać wzajemnie.

Kapusta jest jadana w Grecji bardzo chętnie ale pod postacią surówki (przepis).
Jada się również gotowaną, gotuje się kapustę w całości ale nakrojoną na krzyż. Gotową wyławia się na półmisek, polewa oliwą z oliwek i skrapia sokiem ze świeżej cytryny.

Jednak ja potrzebuję kapustę zasmażyć i zjeść z gotowanymi ziemniaczkami. Zrobiłam więc wersję, którą i mój Grek wcina z wielkim apetytem.
Połączyłam kapuchę z warzywami greckiego lata i moimi ulubionymi przyprawami :)

Wierzcie mi, efekt jest powalający również dla mnie.

Wykonanie:

Kapustę szatkuję i gotuje do miękkości w osolonej wodzie (+ 2 listki laurowe z ogrodu). Polecam także dodanie w połowie gotowania marchewki w kawałkach i pokrojonych liści jarmużu, uzyskamy zupełnie inny i cudowny smak. Odcedzam.

20171108_140143.jpg

Na patelni podsmażam na dobrej oliwie pokrojoną na drobno cebulę, czosnek oraz "co znajdę w ogrodzie": głównie paprykę ale tez cukinię i bakłażany czy pory (pokrojone). Pod koniec dodaję łyżkę mąki (dla uzyskania odpowiedniej gęstości kapusty) i dodaję do ugotowanej kapuchy,mieszam.

20171108_141859.jpg

Podgrzewając kapustę dodaję przyprawy: pieprz, curry, słodką paprykę w proszku i trochę octu winnego.

20181202_112221.jpg

I drobno pokrojoną zieleninkę (najlepiej smakuje mi tutaj pietruszka i zielony czosnek). Na koniec dochodzi domowy przecier pomidorowy (przepis)).

20181202_114242.jpg

Teraz duszę kapuchę żeby smaki się "przegryzły" i żeby otrzymać odpowiednią konsystencję.

20171108_142511.jpg

Podaję z gotowanymi ziemniakami - pyszności!

20171108_142852.jpg

Zdjęcia własne by @grecki-bazar-ewy