Podroby po grecku - "Kokoretsi".
Wszelkie podroby są bardzo chętnie jadane przez Greków, jednak w kuchni greckiej jest jedno specyficzne danie z podrobów, które przypomina mi trochę polski salceson. O podrobach po grecku jeszcze nie pisałam, więc zapraszam na kokoretsi zrobione domowym sposobem.
Kokoretsi to tradycyjna potrawa, a raczej przekąska, znana nie tylko w Grecji ale na całych Bałkanach oraz w Azji.
Do jej wykonania na święta Wielkiej Nocy, tradycyjnie używało się podrobów jagnięcych, jednak teraz robi się kokoretsi również z podrobów innych zwierząt a samą potrawę jada się przez cały rok. Używa się wszystkich podrobów: płuc, wątroby i serc. Potrzebne są również jelita i ewentualnie otrzewna.
Zdjęcie: Alexandros Kostibas (user Akostibas of English Wikipedia) - English Wikipedia revision page, CC BY-SA 2.5 Źródło: https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=1315654
Jest to tradycyjne danie wielkanocne, ale można je spożywać w restauracjach również przez cały rok. Powstanie tego posiłku inspirowała oszczędność niezamożnych mieszkańców Grecji. Chodziło o wykorzystanie wszystkich możliwych części ubitego zwierzęcia.
https://pl.wikipedia.org/wiki/Kokoretsi
Tradycyjne kokoretsi to danie z rożna. Pokrojone na kawałki i przyprawione podroby nadziewa się na ruszt (jak szaszłyk) a następnie całość owija się szczelnie kilkoma warstwami jelit. Oczyszczone jelita najpierw moczy się w wodzie z sokiem i skórkami z cytryny, żeby usunąć ewentualny niepożądany zapach a także żeby skruszały.
A jak zrobić kokoretsi w warunkach domowych? Podaję przepis na greckie podroby a’la salceson pieczony.
POTRZEBUJEMY:
- dowolne podroby
- otrzewna
- sól, pieprz i aromatyczne zioła jakie lubicie (oregano, rozmaryn, tymianek, majeranek)
- zielona pietruszka
- cebula, czosnek
- ewentualnie świeża papryka lub inne warzywa
WYKONANIE:
Podroby kroimy na kawałki i przyprawiamy. Dodajemy drobno pokrojoną lub zblendowaną cebulę, czosnek i poszatkowaną natkę pietruszki. Wszystko mieszamy razem.
Delikatnie rozkładamy otrzewną (łatwo się rozrywa), układamy na niej gotowe podroby i zwijamy całość w rulon albo inny dowolny kształt. Związujemy sznurkiem lub spinamy wykałaczkami.
![]() | ![]() |
---|
![]() | ![]() |
---|
![]() | ![]() |
---|
Kładziemy na blasze do pieczenia, skrapiamy oliwą i pieczemy w piekarniku do miękkości.
![]() | ![]() |
---|
Żeby potrawa się nie przypiekła, w połowie pieczenia można ją nakryć np. folią aluminiową.
![]() | ![]() |
---|
Po lekkim przestygnięciu kokoretsi kroi się na plastry lub kawałki, podawać można z dowolną sałatką i pieczonymi ziemniakami.
Czy kokoretsi jest dobre? Ja się do tej potrawy nie przekonałam ale do salcesonu też nie ;)
Jestem jednak pewna, że zwolennikom podrobów greckie kokoretsi na pewno będzie smakować!
Zdjęcia własne by @grecki-bazar-ewy (oprócz pierwszego).
Comments