Podchmielony filet z łososia a'la Carbonara.

Mam dla Was przepis na pysznego i podchmielonego łososia a'la Carbonara, którego przygotował mój mąż parę dni temu.

Przepis jest bardzo łatwy a efekt końcowy na prawdę superowy.
Wprawdzie jestem na diecie ale skoro robiłam zdjęcia i chciałam się z Wami podzielić tym przepisem, to musiałam spróbować.

Bo przecież nie ma sensu pisać Wam o czymś czego nie znam...
Spróbowałam samego łosia (bez makaronu!), był na prawdę pyszny więc polecam Wam ten przepis z czystym sumieniem.

20190225_140416.jpg

SKŁADNIKI: (na 2 porcje)

  • makaron ugotowany al'dente
  • filet z łososia
  • mały kartonik śmietany 36% (na Korfu innej nie ma)
  • duży kieliszek (na oko setka) mocnego alkoholu - mąż dodał greckie Tsipouro czyli odpowiednik mocnego bimbru
  • sól, pieprz do smaku
  • oliwa do smażenia ryby
  • czosnek według uznania (przeciśnięty przez praskę)
  • zapalniczka!

WYKONANIE:

  • filet z łososia kroimy na małe kawałki
  • na patelni rozgrzewamy oliwę
  • dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę i podsmażamy chwilkę (aż poczujemy przyjemny czosnkowy zapach)
  • dodajemy pokrojony filet z łososia, mieszamy energicznie krótką chwilę (łyżką kuchenną albo patelnią)
20190225_135050.jpg20190225_140416.jpg
  • wlewamy alkohol i od razu podpalamy, płonący filet mieszamy energicznie aż płomień zniknie samoistnie
20190225_140742.jpg20190225_140751.jpg
  • dodajemy śmietanę i znowu mieszamy, podsmażamy chwilkę do uzyskania sosu
  • przyprawiamy solą i pieprzem (i czym jeszcze lubicie, np chilli)
  • na patelnię z rybą wrzucamy ugotowany osobno dowolny makaron (mąż ugotował pennes) i mieszamy wszystko razem aż składniki się połączą, trzymając nadal patelnię na małym ogniu
20190225_140842.jpg20190225_141043.jpg

Smacznego!

20190225_141037.jpg

PS: Ja bym dodała jeszcze poszatkowaną pietruszkę ale i bez niej łosoś był doskonały :)

Zdjęcia własne by @grecki-bazar-ewy.