Pizza... Pizza? Pizza! - #pl-kuchniakonkurs.
Uwielbiam pizzę, oczywiście pod warunkiem że jest dobrze zrobiona.
Powinna być na cienkim cieście, soczysta, z dobrym sosem i z dużą ilością sera.
Obowiązkowe (jak dla mnie) dodatki to cebula, papryka i pieczarki + coś jeszcze.
Moje ulubione kombinacje:
- cebula, pieczarki, papryka, kabaczek, pomidor, rukola, ser feta, ser żółty
- cebula, pieczarki, papryka, boczek, salami, pomidor, ser żółty
- cebula, czosnek, papryka, tuńczyk, ser feta, ser żółty.
Nie lubię pizzy z ananasem ani z owocami morza, aczkolwiek to modne dodatki i są popularne również w Grecji.
PIZZA W GRECJI
Grecy jedzą spore ilości pizzy. Pizzerie rywalizują ze sobą nowymi pomysłami i szybkością realizacji zamówienia z dostawą do domu.
Jedliście pizzę z mięsem mielonym?
Mięso mielone do pizzy przygotowuje się podobnie jak na sphagetti bolonese i pokrywa się nim cały placek ciasta. Na górę dochodzi oczywiście tarty ser żółty.
A z frytkami? Pierwszy raz jadłam taką we Włoszech ale na Korfu również można. Oprócz innych dodatków w pizzy znajdują się wcześniej już usmażone frytki.
Może pizza Carbonara?
Lub z jajkiem sadzonym?
Osobiście wolę bardziej przyziemne składniki do mojej pizzy.
PIZZA W MOIM DOMU
Pizza domowa jednak jest najlepsza, wiadomo.
Z reguły mój mąż robi ciasto ze sporej ilości mąki. Gotowe ciasto (po wyrośnięciu) porcjujemy. Porcje mrożę i wyjmuję w razie potrzeby. Ciasto na pizzę można z powodzeniem wykorzystać jako spód (i/lub górę) do różnego rodzaju zapiekanek. Można z niego upiec na szybko bułeczki czosnkowe a nawet bochenek chleba, gdyby nadeszła nagła potrzeba.
Skoro mamy dużą ilość domowego ciasta to często robimy różne pizze, które potem mrozimy (oczywiście owijamy folią spożywczą każdą z osobna). Taka pizza czekająca w zamrażarce, czasami bardzo się przydaje.
Pizza z domowym kozim serem też jest całkiem spoko ;)
A Wy? Jaką pizzę lubicie najbardziej? Napiszcie w komentarzach!
Zdjęcia własne by @grecki-bazar-ewy.
Comments