Pizza inaczej.

Chyba mało kto nie lubi pizzy...
Postanowiłam podzielić się z Wami dwoma sposobami na szybką pizzę bez wyrabiania ciasta.
Wprawdzie uważam, że ciasto na pizzę to podstawa dobrej pizzy, jednak są czasami takie sytuacje w życiu, kiedy np. brakuje nam czasu a zapach i smak pizzy wiruje dokoła.

20181122_194406.jpg

PIZZA Z PLACKÓW PITA:
Placki (chlebek) pita są dostępne w dużych marketach, mrożone placki w różnych rozmiarach można z powodzeniem wykorzystać na szybką pizzę. Oczywiście są dostępne również mrożone spody na pizzę, nigdy ich jednak nie kupiłam więc nie będę się o nich wypowiadać.

20210121_213641.jpg

Wracając do placków pita, są mrożone ale podpieczone. Wystarczy je tylko lekko podpiec i są gotowe do spożycia.

20210121_213701.jpg

Placków nie trzeba rozmrażać całkowicie, są cienkie i szybko się nagrzewają. Udekorowane jak dowolna pizza którą lubicie, należy podpiec w piekarniku do momentu rozpuszczenia się sera. Chyba szybciej nie da się zrobić pizzy w domu.

20200105_134252.jpg

20200105_134303.jpg20200105_140149.jpg

PIZZA BEZGLUTENOWA:
Przepisy na pizzę bezglutenową opanowały internety. Niedawno spróbowałam ją zrobić i muszę Wam powiedzieć że byłam bardzo zadowolona z efektu.
Podstawą na spód pizzy bezglutenowej jest utarty ser żółty. Napaliłam się od razu na dużą blachę więc kupiłam kilogram tartego sera Gouda.

20210115_195542.jpg20210115_195550.jpg

Przepis jest banalnie prosty, otóż tarty ser należy wymieszać z jajkami, majonezem lub słodką śmietaną.
Z braku jajek nie dodałam ich wcale, dodałam 2 spore łyżki majonezu i trochę śmietanki. Wymieszałam wszystko razem i rozłożyłam na blasze do pieczenia, spód pięknie się trzymał.

20210116_140519.jpg

Spód należało najpierw upiec (170 stopni), około 20 minut wystarczyło w zupełności żeby ser się rozpuścił i lekko zarumienił.
Wyjęłam blachę z piekarnika, na górę dałam sos pomidorowy i co tam znalazłam w lodówce. Na koniec pokruszyłam ostry ser, który w Grecji używa się do smażenia. Całość zapiekłam jeszcze około 10 minut aż górna warstwa sera się rozpuściła.
Muszę Wam powiedzieć, że ta pizza była rewelacyjna. Spód trzymał się pięknie i nie pękał. Jedynie co, to pizza była troszkę za słona, pewnie przez ten ostry ser.

20210116_140635.jpg

Jeśli unikacie glutenu albo jesteście na diecie low carb czy keto, albo po prostu jesteście ciekawi jak taka pizza smakuje, to polecam z czystym sumieniem.

Zdjęcia własne by @grecki-bazar-ewy.