Pizza inaczej.
Chyba mało kto nie lubi pizzy...
Postanowiłam podzielić się z Wami dwoma sposobami na szybką pizzę bez wyrabiania ciasta.
Wprawdzie uważam, że ciasto na pizzę to podstawa dobrej pizzy, jednak są czasami takie sytuacje w życiu, kiedy np. brakuje nam czasu a zapach i smak pizzy wiruje dokoła.
PIZZA Z PLACKÓW PITA:
Placki (chlebek) pita są dostępne w dużych marketach, mrożone placki w różnych rozmiarach można z powodzeniem wykorzystać na szybką pizzę. Oczywiście są dostępne również mrożone spody na pizzę, nigdy ich jednak nie kupiłam więc nie będę się o nich wypowiadać.
Wracając do placków pita, są mrożone ale podpieczone. Wystarczy je tylko lekko podpiec i są gotowe do spożycia.
Placków nie trzeba rozmrażać całkowicie, są cienkie i szybko się nagrzewają. Udekorowane jak dowolna pizza którą lubicie, należy podpiec w piekarniku do momentu rozpuszczenia się sera. Chyba szybciej nie da się zrobić pizzy w domu.
![]() | ![]() |
---|
PIZZA BEZGLUTENOWA:
Przepisy na pizzę bezglutenową opanowały internety. Niedawno spróbowałam ją zrobić i muszę Wam powiedzieć że byłam bardzo zadowolona z efektu.
Podstawą na spód pizzy bezglutenowej jest utarty ser żółty. Napaliłam się od razu na dużą blachę więc kupiłam kilogram tartego sera Gouda.
![]() | ![]() |
---|
Przepis jest banalnie prosty, otóż tarty ser należy wymieszać z jajkami, majonezem lub słodką śmietaną.
Z braku jajek nie dodałam ich wcale, dodałam 2 spore łyżki majonezu i trochę śmietanki. Wymieszałam wszystko razem i rozłożyłam na blasze do pieczenia, spód pięknie się trzymał.
Spód należało najpierw upiec (170 stopni), około 20 minut wystarczyło w zupełności żeby ser się rozpuścił i lekko zarumienił.
Wyjęłam blachę z piekarnika, na górę dałam sos pomidorowy i co tam znalazłam w lodówce. Na koniec pokruszyłam ostry ser, który w Grecji używa się do smażenia. Całość zapiekłam jeszcze około 10 minut aż górna warstwa sera się rozpuściła.
Muszę Wam powiedzieć, że ta pizza była rewelacyjna. Spód trzymał się pięknie i nie pękał. Jedynie co, to pizza była troszkę za słona, pewnie przez ten ostry ser.
Jeśli unikacie glutenu albo jesteście na diecie low carb czy keto, albo po prostu jesteście ciekawi jak taka pizza smakuje, to polecam z czystym sumieniem.
Zdjęcia własne by @grecki-bazar-ewy.
Comments