Pieczarki z porem a'la creme
Wiem, wiem... znowu przepis z pieczarkami. Wybaczcie ale po prostu je uwielbiam!
A pieczarki a'la creme, czyli w śmietanie, to dla mnie kulinarna poezja.
Do tego popularnego przepisu, zamiast cebuli, lubię dodać świeży por.
Por jest delikatniejszy i słodszy w smaku, uwielbiam go chyba tak samo mocno jak pieczarki - zwłaszcza w towarzystwie śmietany, w tym wypadku koniecznie słodkiej.
Najpierw podsmażam pokrojone pieczarki na oliwie z oliwek. Kiedy są już szkliste dodaję dowolnie pokrojone pory. Tego dnia miałam pół kilograma pieczarek i 3 średnie pory.
Smażyłam pieczarki z porem na średnim ogniu, aż odparowała niemal cała wilgoć a patelnia była prawie sucha.
To jest bardzo ważny moment, bo jeśli dodamy śmietanę zanim pieczarki wchłoną tłuszcz a woda odparuje, sos będzie wodnisty.
Więc dopiero kiedy patelnia jest niemal sucha, nadchodzi czas na dodanie słodkiej śmietany. Ja dodałam cały kartonik mieszając powoli mój posiłek.
Po kilku minutach sos nabrał kremowej konsystencji i danie było gotowe. Jeszcze tylko sól i pieprz, nic więcej mi nie trzeba.
To prosty i szybki posiłek, który można skomponować z różnymi dodatkami - mięso, sałatka, makaron lub ryż - i zawsze będzie pysznie.
Smacznego!
Zdjęcia własne by @grecki-bazar-ewy.
Comments