Pieczarki z porem a'la creme

Wiem, wiem... znowu przepis z pieczarkami. Wybaczcie ale po prostu je uwielbiam!

IMG_20221223_200214.jpg

A pieczarki a'la creme, czyli w śmietanie, to dla mnie kulinarna poezja.

Do tego popularnego przepisu, zamiast cebuli, lubię dodać świeży por.
Por jest delikatniejszy i słodszy w smaku, uwielbiam go chyba tak samo mocno jak pieczarki - zwłaszcza w towarzystwie śmietany, w tym wypadku koniecznie słodkiej.

IMG_20221223_200153.jpg

Najpierw podsmażam pokrojone pieczarki na oliwie z oliwek. Kiedy są już szkliste dodaję dowolnie pokrojone pory. Tego dnia miałam pół kilograma pieczarek i 3 średnie pory.

IMG_20221223_194314.jpg

IMG_20221223_194307.jpg

IMG_20221223_194711.jpg

Smażyłam pieczarki z porem na średnim ogniu, aż odparowała niemal cała wilgoć a patelnia była prawie sucha.
To jest bardzo ważny moment, bo jeśli dodamy śmietanę zanim pieczarki wchłoną tłuszcz a woda odparuje, sos będzie wodnisty.

IMG_20221223_195535.jpg

Więc dopiero kiedy patelnia jest niemal sucha, nadchodzi czas na dodanie słodkiej śmietany. Ja dodałam cały kartonik mieszając powoli mój posiłek.

IMG_20221223_195809.jpg

Po kilku minutach sos nabrał kremowej konsystencji i danie było gotowe. Jeszcze tylko sól i pieprz, nic więcej mi nie trzeba.

IMG_20221223_200046.jpg

IMG_20221223_200145.jpg

To prosty i szybki posiłek, który można skomponować z różnymi dodatkami - mięso, sałatka, makaron lub ryż - i zawsze będzie pysznie.

IMG_20221223_200138.jpg

Smacznego!

Zdjęcia własne by @grecki-bazar-ewy.