Papryka w occie winnym.
Papryka w occie winnym jest pyszna, uwielbiam ją.
Jest już koniec października a w moim ogrodzie nadal mam sporo papryk (w zamrażarce też). Zrobiłam więc paprykę w occie winnym i postanowiłam podzielić się z Wami przepisem.
Możecie wykorzystać dowolną paprykę, którą najpierw należy usmażyć na patelni lub upiec w piekarniku.
Aby zaoszczędzić na czasie i sprzątaniu kuchni polecam paprykę upiec w piekarniku. Oczywiście należy ją skropić olejem.
Do usmażonej (lub upieczonej) papryki dodajemy czosnek pokrojony w plasterki i poszatkowaną na drobno pietruszkę. Przyprawiamy solą i octem winnym. Tak przygotowaną paprykę lubię jeść z kromką chleba i kawałkiem mojego domowego sera koziego.
Ale można ją wykorzystać do jakiejkolwiek innej sałatki. Smażona papryka w occie w towarzystwie świeżych warzyw też jest pyszna.
Jeśli macie dużo papryk (jak ja) możecie przygotować jednorazowo większą porcję i przechowywać w lodówce (w zamkniętym pojemniku). Każdą warstwę papryki lekko solimy i przekładamy pokrojonym czosnkiem. W tej wersji (bez zielonej pietruszki) należy jednak dodać nieco więcej oleju i octu winnego.
W kuchni greckiej papryka smażona jest bardzo popularną przystawką. Podaje się ją lekko posoloną i na ciepło.
Smacznego!
Comments