Papryka w occie winnym.

Papryka w occie winnym jest pyszna, uwielbiam ją.

papryka w occie

Jest już koniec października a w moim ogrodzie nadal mam sporo papryk (w zamrażarce też). Zrobiłam więc paprykę w occie winnym i postanowiłam podzielić się z Wami przepisem. 

Możecie wykorzystać dowolną paprykę, którą najpierw należy usmażyć na patelni lub upiec w piekarniku. 

Aby zaoszczędzić na czasie i sprzątaniu kuchni polecam paprykę upiec w piekarniku. Oczywiście należy ją skropić olejem.

papryka w occie

Do usmażonej (lub upieczonej) papryki dodajemy czosnek pokrojony w plasterki i poszatkowaną na drobno pietruszkę. Przyprawiamy solą i octem winnym. Tak przygotowaną paprykę lubię jeść z kromką chleba i kawałkiem mojego domowego sera koziego.

papryka w occie

papryka w occie

 

Ale można ją wykorzystać do jakiejkolwiek innej sałatki. Smażona papryka w occie w towarzystwie świeżych warzyw też jest pyszna. 

Jeśli macie dużo papryk (jak ja) możecie przygotować jednorazowo większą porcję i przechowywać w lodówce (w zamkniętym pojemniku). Każdą warstwę papryki lekko solimy i przekładamy pokrojonym czosnkiem. W tej wersji (bez zielonej pietruszki) należy jednak dodać nieco więcej oleju i octu winnego.

papryka w occie

W kuchni greckiej papryka smażona jest bardzo popularną przystawką. Podaje się ją lekko posoloną i na ciepło.

Smacznego!