Omlet z frytkami - przepis.
Co powiecie na omlet z frytkami?
Nie mam na myśli omleta z frytkami obok, jako dodatku. Chodzi mi o omlet z frtytkami w środku. Jedliście?
Taki specjał serwuje mój mąż. Na początku się dziwiłam ale w sumie nie powinnam, bo jadłam kiedyś we Włoszech pizzę z frytkami.
Oprócz frytek można oczywiście dodac do tegoż omleta dowolne ulubione dodatki.
Składniki na jeden omlet:
- porcja usmażonych frytek (najlepiej domowych ze świeżych ziemniaków ale mrożone też można jak najbardziej)
- 2 - 3 jajka, w zależności od apetytu
- dowolne ulubione dodatki do omleta
- troszkę wody
- sól, pieprz, suszone oregano
- oliwa do smażenia
Wykonanie:
Jajka miksujemy (lub blendujemy) z odrobiną wody, aż się spienią. Dodajemy dowolne dodatki (pokrojone świeże warzywa, tarte sery, pieczarki czy wędliny - co kto lubi). Można oddzielić białka od żółtek i miksować osobno (a potem delikatnie połączyć) ale nie jest to konieczne.
Doprawiamy solą i pieprzem.
Rozgrzewamy patelnię teflonową skropioną oliwą. Na patelni rozkładamy równomiernie usmażone wcześniej frytki i zalewamy je zmiksowanymi jajkami (wymieszanymi z dodatkami).
Omlet posypujemy delikatnie oregano i smażymy pod przykryciem albo po kilku chwilach umiejętnie odwracamy go na drugą stronę (czasami pęknie ale i tak jest jadalny).
Gotowy omlet z frytkami jest bardzo sycący, nada się z powodzeniem jako danie obiadowe. Pięknie wyrasta i cudownie smakuje.
Smacznego!
Zdjęcia własne by @grecki-bazar-ewy.
Comments