Oliwa z własnych oliwek

Każdy kto ma swoje drzewa oliwne, ma również swoją oliwę (i oczywiście kiszone oliwki oraz drzewo na opał).

IMG_20221215_132131.jpg

We wszystkich Greckich wioskach istnieją młyny oliwne.
Wystarczy zebrać oliwki do worków i umówić się na tłoczenie oliwy.

Oliwki można dostarczyć samemu albo zlecić dostawę obsłudze młyna. Wówczas worki z owocami powinny być zawiązane i najlepiej pozostawione przy drodze. Należy również przygotować pojemniki na gotową oliwę.

IMG_20221207_112529.jpg

IMG_20221109_113035.jpg

IMG_20221109_132745.jpg

W młynie oliwki są oczyszczane z liści, myte i ważone. Kolejny etap to mielenie owoców i długie mieszanie w celu uzyskania zacieru.
Następnie odbywa się tłoczenie oliwy i ekstrakcja przy pomocy ciepłej wody. Podczas tłoczenia na zimno woda nie powinna przekroczyć temperatury 49°C.

IMG_20221208_183852.jpg

Gotową oliwę wlewamy do pojemników i zabieramy do domu.
Jest to oliwa surowa i nieoczyszczona - całkowicie naturalna.

IMG_20221208_183835.jpg

Młyn pobiera opłatę za tłoczenie oliwy, aktualnie płacimy 30 euro od 400 kilogramów oliwek. Zawartość oliwy w oliwkach wynosi około 20%.

IMG_20230106_200757.jpg

IMG_20221207_112633.jpg

Własną oliwę można przeznaczyć do użytku domowego albo sprzedać.

Cena oliwy zależy od jej kwasowości.
Za oliwę o kwasowości 5 punktów obecnie można dostać w skupie 3,70 euro za litr.

Kwasowość najlepszej oliwy nie przekracza 1 punktu i jest ona oczywiście droższa. Taka oliwa jest bez zapachu i nie podrażnia przełyku. Na kwasowość oliwy wpływa głównie świeżość oliwek i ewentualne opryski.

Oliwę gorszej jakości można więc poznać po mniej lub bardziej kwaśnym zapachu, drapaniu w gardle i ciemniejszym (brązowawym) kolorze.

IMG_20221215_131911.jpg

Domowa oliwa powinna jakiś czas postać aż się wyklaruje (podobnie jak wino).
W żadnym wypadku nie stosuje się drugiego tłoczenia więc własna oliwa zawsze jest virgin 😉

Zdjęcia własne by @grecki-bazar-ewy.