Lukumades - małe greckie pączki na każdą okazję.

Zbliża się Tłusty Czwartek więc pomyślałam, że może ktoś skusi się na greckie pączki ;)
W Grecji też obchodzi się Tłusty Czwartek, będzie grillowanie i słodycze (pączki, faworki), czyli bardzo tłusto...

20171228_212853.jpg

Lukumades towarzyszą wszystkim uroczystościom rodzinnym i kościelnym. Są robione przez gospodynie domowe i cukiernie, to najbardziej popularny deser grecki. Na odpustach kościelnych pączki greckie są sprzedawane podobnie jak wata cukrowa, popularna również na polskich odpustach.

Robi się je z ciasta drożdżowego i smaży na głębokim oleju. W odróżnieniu od polskich pączków, są malutkie i bez nadzienia. Ale za to polewane miodem lub syropami o różnych smakach, posypywane cynamonem, tartymi orzechami, wiórkami czekolady, jak kto lubi.

26036222_1843543912602274_17656826_o.jpg

Podaję bardzo łatwy przepis na greckie lukumades, puszyste i mięciutkie pączki greckie, które mój mąż często robi w domu.

Składniki:

  • 1 kg mąki
  • 1,5 saszetki drożdży rozpuszczonych w letniej wodzie
  • około 3 szklanek wody
  • trochę soli (około pół łyżeczki)
  • olej słonecznikowy do smażenia
Wykonanie:
  1. Wyrabiamy ciasto trzepaczką do jajek (ten sposób jest chyba najwygodniejszy), dolewając stopniowo wody. Ciasto powinno być rzadkie.
  2. Odstawiamy do wyrośnięcia przykryte ściereczką w ciepłym miejscu (urośnie mocno).
  3. Rozgrzewamy mocno olej słonecznikowy w wysokim naczyniu lub we frytownicy (pączki mają pływać w oleju).
  4. Łyżką do zupy nabieramy ciasto - nie za dużo bo urosną - i kładziemy na gorący olej (żeby łyżka się nie kleiła możemy ją maczać w wodzie).
  5. Smażące się pączki obracamy, żeby zrumieniły się równomiernie.
  6. Gorące układamy w naczyniu wyłożonym papierem kuchennym (papier wchłonie nadmiar oleju).
  7. 20171228_212754.jpg

  • innym sposobem jest robienie pączków w ręce. Nabieramy ciasto w rękę i zaciskamy dłoń powoli w pięść aż nad palcami wyjdzie kulka ciasta. Zbieramy tą kulkę ciasta z dłoni łyżką i kładziemy na gorący olej.
  • gotowe pączki polewamy miodem i posypujemy cynamonem lub tartymi orzechami. Można je polać gotowym sosem czekoladowym, karmelowym, jak kto lubi. Greckie pączki je się widelczykami do ciasta, widelczykami plastikowymi lub zwykłymi wykałaczkami.

26037878_1843543922602273_1272163860_o.jpg
do smażenia lukumades na większą skalę są specjalne urządzenia

Takie małe pączki bez nadzienia są jadane również w innych państwach.

Znane są w Grecji jako lukumades, a na Cyprze jako lokmades. Po arabsku i turecku nazywają się lokma  a dla Greków pochodzenia żydowskiego to swingi i robią je na Boże Narodzenie (prawdopodobnie od germańskiego wyrazu swingle). We Włoszech podobne pączki nazywają się sfingi di San Giuseppe. W Turcji podawane są na pogrzebach i hucznych spotkaniach towarzyskich.

Smacznego!