Lukumades - małe greckie pączki na każdą okazję.
Zbliża się Tłusty Czwartek więc pomyślałam, że może ktoś skusi się na greckie pączki ;)
W Grecji też obchodzi się Tłusty Czwartek, będzie grillowanie i słodycze (pączki, faworki), czyli bardzo tłusto...
Lukumades towarzyszą wszystkim uroczystościom rodzinnym i kościelnym. Są robione przez gospodynie domowe i cukiernie, to najbardziej popularny deser grecki. Na odpustach kościelnych pączki greckie są sprzedawane podobnie jak wata cukrowa, popularna również na polskich odpustach.
Robi się je z ciasta drożdżowego i smaży na głębokim oleju. W odróżnieniu od polskich pączków, są malutkie i bez nadzienia. Ale za to polewane miodem lub syropami o różnych smakach, posypywane cynamonem, tartymi orzechami, wiórkami czekolady, jak kto lubi.
Podaję bardzo łatwy przepis na greckie lukumades, puszyste i mięciutkie pączki greckie, które mój mąż często robi w domu.
Składniki:
- 1 kg mąki
- 1,5 saszetki drożdży rozpuszczonych w letniej wodzie
- około 3 szklanek wody
- trochę soli (około pół łyżeczki)
- olej słonecznikowy do smażenia
- Wyrabiamy ciasto trzepaczką do jajek (ten sposób jest chyba najwygodniejszy), dolewając stopniowo wody. Ciasto powinno być rzadkie.
- Odstawiamy do wyrośnięcia przykryte ściereczką w ciepłym miejscu (urośnie mocno).
- Rozgrzewamy mocno olej słonecznikowy w wysokim naczyniu lub we frytownicy (pączki mają pływać w oleju).
- Łyżką do zupy nabieramy ciasto - nie za dużo bo urosną - i kładziemy na gorący olej (żeby łyżka się nie kleiła możemy ją maczać w wodzie).
- Smażące się pączki obracamy, żeby zrumieniły się równomiernie.
- Gorące układamy w naczyniu wyłożonym papierem kuchennym (papier wchłonie nadmiar oleju).
- innym sposobem jest robienie pączków w ręce. Nabieramy ciasto w rękę i zaciskamy dłoń powoli w pięść aż nad palcami wyjdzie kulka ciasta. Zbieramy tą kulkę ciasta z dłoni łyżką i kładziemy na gorący olej.
- gotowe pączki polewamy miodem i posypujemy cynamonem lub tartymi orzechami. Można je polać gotowym sosem czekoladowym, karmelowym, jak kto lubi. Greckie pączki je się widelczykami do ciasta, widelczykami plastikowymi lub zwykłymi wykałaczkami.
do smażenia lukumades na większą skalę są specjalne urządzenia
Takie małe pączki bez nadzienia są jadane również w innych państwach.
Znane są w Grecji jako lukumades, a na Cyprze jako lokmades. Po arabsku i turecku nazywają się lokma a dla Greków pochodzenia żydowskiego to swingi i robią je na Boże Narodzenie (prawdopodobnie od germańskiego wyrazu swingle). We Włoszech podobne pączki nazywają się sfingi di San Giuseppe. W Turcji podawane są na pogrzebach i hucznych spotkaniach towarzyskich.Smacznego!
Comments