Kurczak pieczony po grecku z ziemniakami.
Kurczak pieczony po grecku to mięso pieczone razem z ziemniakami.
W Grecji mięso z kurczaka spożywa się w dużych ilościach jako mięso mniej kaloryczne i lekkostrawne. Kurczaki często jedzą dzieci, ludzie starsi i chorzy, jak wszędzie.
Kurczak pieczony po grecku z ziemniakami to szybkie i łatwe danie a zarazem bardzo dobre. Ziemniaki pieczone razem z mięsem nabierają innego smaku i aromatu. W ten sposób w Grecji piecze się różne rodzaje mięsa, np kotlety wieprzowe, baraninę a nawet kotlety mielone.
Chociaż wykonanie jest podobne, możemy uzyskać różnorodne dania w zależności od przypraw i ewentualnych dodatków. I tak jeśli chodzi o kurczaka, to moim ulubionym wariantem jest curry (aczkolwiek nie jest to wersja typowo grecka).
Potrzebujemy (na dużą blachę do pieczenia):
- kurczak pokrojony na kawałki
- ziemniaki pokrojone na ćwiartki lub ósemki lub małe ziemniaczki (baby) w całości (tyle żeby zapełnić formę do pieczenia)
- czosnek - kilka ząbków
- kilka listków laurowych (niekoniecznie)
- 1 spora cebula pokrojona na ćwiartki
- sól, pieprz do smaku
- czerwona papryka słodka w proszku (około łyżki)
- curry ( w zależności od upodobania 1-2 łyżki)
- oliwa
- woda (około 2 szklanek)
- Kawałki kurczaka układamy na blasze przy brzegach (dookoła) a środek wypełniamy ziemniakami.
- W rogach blachy umieszczamy ćwiartki cebuli oraz ząbki czosnku.
- Posypujemy solą, pieprzem, papryką słodką i curry.
- Polewamy równomiernie oliwą i podlewamy wodą.
- Pieczemy około godziny (170 stopni) aż mięso po nakłuciu będzie miękkie a ziemniaki cudownie rumiane.
- Podajemy z dowolną sałatką.
Smacznego!
(podobny wpis znajduje się na moim blogu osobistym "Grecki Bazar Ewy - Ewa, Polka na greckiej ziemi)
Comments