Kruche ciasto z winogronami

Minionego lata pierwszy raz w życiu zrobiłam ciasto ze świeżymi winogronami, kruche właśnie.

IMG_20220805_144556.jpg

Szybkie do zrobienia i smaczne ciasta kruche robię często. Ich wielką zaletą jest możliwość dodania różnych owoców, więc ciasto prawie zawsze jest nieco inne.

IMG_20220717_163409.jpgIMG_20220718_175616.jpg

Letni sezon ciast kruchych w moim domu, co roku otwierają dojrzałe jeżyny. Potem są w kolejce domowe konfitury, dżemy i kolejne dojrzewające owoce. Aż któregoś dnia wnuk chciał z winogronami...

IMG_20220717_143156.jpgIMG_20220717_143421.jpg

Trochę obawiałam się winogron ale prawie były pod ręką w ogrodzie, wybraliśmy więc drobne grona odmiany sułtańskiej (bezpestkowej).

IMG_20220805_122742.jpg

Ponieważ wnuk wie że publikuję na Hive i pomaga mi w zbieraniu materiałów, zaproponowałam przepis znajomej blogerki. Niech się dziecko uczy wyszukiwania informacji!

Spyrosek był pod wrażeniem, że moja znajoma też pisze w internecie i od razu zapamiętał składniki przepisu.
Podczas kolejnych wypieków dyktował mi ile czego mam dodać do miski z ciastem i oczywiście sam je wyrabiał.

IMG_20220629_114149.jpg

Minionego lata wiele razy korzystaliśmy właśnie z tego przepisu - dziękujemy @bowess! 🙂

IMG_20220805_122720.jpg

IMG_20220805_144535.jpg

Wracając do ciasta z winogronami, było bardzo dobre, aczkolwiek niektóre małe owoce postanowiły odłączyć się od całości 😉

IMG_20220805_144527.jpg

IMG_20220805_123025.jpg

Smacznego!

IMG_20220805_144553.jpg

IMG_20220805_144521.jpg

Zdjęcia własne by @grecki-bazar-ewy.