Kruche ciasto z winogronami
Minionego lata pierwszy raz w życiu zrobiłam ciasto ze świeżymi winogronami, kruche właśnie.
Szybkie do zrobienia i smaczne ciasta kruche robię często. Ich wielką zaletą jest możliwość dodania różnych owoców, więc ciasto prawie zawsze jest nieco inne.
Letni sezon ciast kruchych w moim domu, co roku otwierają dojrzałe jeżyny. Potem są w kolejce domowe konfitury, dżemy i kolejne dojrzewające owoce. Aż któregoś dnia wnuk chciał z winogronami...
Trochę obawiałam się winogron ale prawie były pod ręką w ogrodzie, wybraliśmy więc drobne grona odmiany sułtańskiej (bezpestkowej).
Ponieważ wnuk wie że publikuję na Hive i pomaga mi w zbieraniu materiałów, zaproponowałam przepis znajomej blogerki. Niech się dziecko uczy wyszukiwania informacji!
Spyrosek był pod wrażeniem, że moja znajoma też pisze w internecie i od razu zapamiętał składniki przepisu.
Podczas kolejnych wypieków dyktował mi ile czego mam dodać do miski z ciastem i oczywiście sam je wyrabiał.
Minionego lata wiele razy korzystaliśmy właśnie z tego przepisu - dziękujemy @bowess! 🙂
Wracając do ciasta z winogronami, było bardzo dobre, aczkolwiek niektóre małe owoce postanowiły odłączyć się od całości 😉
Smacznego!
Zdjęcia własne by @grecki-bazar-ewy.
Comments