*Kolokitokieftedes* - placki z cukinii lub dyni po grecku.

Placki z cukinii (kolokitokieftedes) są bardzo popularnym daniem w Grecji. Cukinia (lub kabaczki) królują od wczesnego lata w greckich ogrodach i w kuchni greckiej. Placki z cukinii  są przepyszne, pachnące letnim ogrodem i zapewne zdrowe, jest to bardzo popularna grecka przystawka. Cukinię możecie zastąpić dynią, takie placki są równie dobre.
Po grecku kolokiti to cukinia, kolokita to dynia a kieftedes to placki ale też pulpeciki.

 

Wykonanie jest bardzo proste i podobne do placków ziemniaczanych. Cukinie powinny być małe, bez pestek i z jadalną miękką skórką. Jeśli macie większe cukinie, pestki należy wydrążyć i cukinie obrać z twardej skórki.  Z dyni należy wykorzystać jedynie miąższ. Placki można urozmaicić dodając rozkruszony w dłoniach ser feta lub twaróg.

placki z cukini

Składniki na placki z cukini:

  • 4-5 małych cukinii lub odpowiednia im ilość dyni
  • 2-3 średnie ziemniaki
  • 1 duże jajko
  • 1 spora cebula
  • sól, pieprz do smaku
  • pół łyżeczki czerwonej słodkiej papryki w proszku
  • szczypta curry
  • pęczek koperku
  • pęczek pietruszki
  • czosnek (ja daję sporo, około pół główki)
  • pęczek świeżej mięty - nie koniecznie
  • rozkruszony ser feta lub twaróg - nie koniecznie
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki kaszy manny lub bułki tartej
  • oliwa do smażenia
Wykonanie:
  1. Cukinie, ziemniaki i cebulę ścieramy na tarce (duże oczka).
  2. Zieleninę drobno szatkujemy i dodajemy do utartych warzyw.
  3. Dodajemy przyprawy i przetarty czosnek.
  4. Mieszamy dodając jajko, bułkę tartą lub kaszę mannę i mąkę. Konsystencja powinna być podobna do masy na placki ziemniaczane.
  5. Na patelni rozgrzewamy oliwę.
  6. Nakładamy łyżką placuszki na gorący olej i smażymy na rumiano obracając, podobnie jak placki ziemniaczane.
  7. Gotowe placuszki wykładamy do naczynia wyłożonego papierem kuchennym aby ociekły z tłuszczu.
placki z cukiniplacki z cukiniplacki z cukinii

Jest to pyszna przystawka grecka ale może to być również danie główne podane z sałatką i ryżem lub ziemniakami. W Grecji placki z cukinii podawane są z kawałkami cytryny aby skropić je sokiem przed spożyciem. Placki te można jeść na zimno i na ciepło. Placuszek z cukinii na kromce chleba też smakuje rewelacyjnie, ja uwielbiam taką kanapkę z plasterkiem żółtego sera, odrobiną majonezu i liściem sałaty.

Smacznego!

Podobny wpis znajduje się na moim blogu osobistym https://www.greckibazarewy.pl/placki-z-cukinii-po-grecku