*Kolokitokieftedes* - placki z cukinii lub dyni po grecku.
Placki z cukinii (kolokitokieftedes) są bardzo popularnym daniem w Grecji. Cukinia (lub kabaczki) królują od wczesnego lata w greckich ogrodach i w kuchni greckiej. Placki z cukinii są przepyszne, pachnące letnim ogrodem i zapewne zdrowe, jest to bardzo popularna grecka przystawka. Cukinię możecie zastąpić dynią, takie placki są równie dobre.
Po grecku kolokiti to cukinia, kolokita to dynia a kieftedes to placki ale też pulpeciki.

Wykonanie jest bardzo proste i podobne do placków ziemniaczanych. Cukinie powinny być małe, bez pestek i z jadalną miękką skórką. Jeśli macie większe cukinie, pestki należy wydrążyć i cukinie obrać z twardej skórki. Z dyni należy wykorzystać jedynie miąższ. Placki można urozmaicić dodając rozkruszony w dłoniach ser feta lub twaróg.

Składniki na placki z cukini:
- 4-5 małych cukinii lub odpowiednia im ilość dyni
- 2-3 średnie ziemniaki
- 1 duże jajko
- 1 spora cebula
- sól, pieprz do smaku
- pół łyżeczki czerwonej słodkiej papryki w proszku
- szczypta curry
- pęczek koperku
- pęczek pietruszki
- czosnek (ja daję sporo, około pół główki)
- pęczek świeżej mięty - nie koniecznie
- rozkruszony ser feta lub twaróg - nie koniecznie
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki kaszy manny lub bułki tartej
- oliwa do smażenia
- Cukinie, ziemniaki i cebulę ścieramy na tarce (duże oczka).
- Zieleninę drobno szatkujemy i dodajemy do utartych warzyw.
- Dodajemy przyprawy i przetarty czosnek.
- Mieszamy dodając jajko, bułkę tartą lub kaszę mannę i mąkę. Konsystencja powinna być podobna do masy na placki ziemniaczane.
- Na patelni rozgrzewamy oliwę.
- Nakładamy łyżką placuszki na gorący olej i smażymy na rumiano obracając, podobnie jak placki ziemniaczane.
- Gotowe placuszki wykładamy do naczynia wyłożonego papierem kuchennym aby ociekły z tłuszczu.


Jest to pyszna przystawka grecka ale może to być również danie główne podane z sałatką i ryżem lub ziemniakami. W Grecji placki z cukinii podawane są z kawałkami cytryny aby skropić je sokiem przed spożyciem. Placki te można jeść na zimno i na ciepło. Placuszek z cukinii na kromce chleba też smakuje rewelacyjnie, ja uwielbiam taką kanapkę z plasterkiem żółtego sera, odrobiną majonezu i liściem sałaty.
Smacznego!
Podobny wpis znajduje się na moim blogu osobistym https://www.greckibazarewy.pl/placki-z-cukinii-po-grecku










Comments