Po grecku kolokiti to cukinia, kolokita to dynia a kieftedes to placki ale też pulpeciki.
Wykonanie jest bardzo proste i podobne do placków ziemniaczanych. Cukinie powinny być małe, bez pestek i z jadalną miękką skórką. Jeśli macie większe cukinie, pestki należy wydrążyć i cukinie obrać z twardej skórki. Z dyni należy wykorzystać jedynie miąższ. Placki można urozmaicić dodając rozkruszony w dłoniach ser feta lub twaróg.
Składniki na placki z cukini:
Jest to pyszna przystawka grecka ale może to być również danie główne podane z sałatką i ryżem lub ziemniakami. W Grecji placki z cukinii podawane są z kawałkami cytryny aby skropić je sokiem przed spożyciem. Placki te można jeść na zimno i na ciepło. Placuszek z cukinii na kromce chleba też smakuje rewelacyjnie, ja uwielbiam taką kanapkę z plasterkiem żółtego sera, odrobiną majonezu i liściem sałaty.
Smacznego!
Podobny wpis znajduje się na moim blogu osobistym https://www.greckibazarewy.pl/placki-z-cukinii-po-grecku