Kiszenie oliwek w moim greckim domu

Co się robi z zebranymi oliwkami?
Można wycisnąć z nich oliwę albo kisić i właśnie o kiszeniu będzie dzisiejszy wpis.

FB_IMG_1672700670251.jpg

Oliwki przeznaczone do kiszenia zawsze są zrywane prosto z drzewa i po przebraniu od razu kiszone.
Wybiera się odmiany o dużych owocach, które powinny być zdrowe (bez obić i robaków).

IMG_20221109_113048.jpg

IMG_20221109_131727.jpg

IMG_20221109_131714.jpg

Kisić można zarówno dojrzałe czarne oliwki, jak i niedojrzałe zielone. Gotowe różnią się smakiem i oczywiście kolorem.

Po zebraniu oliwek trzeba z nich wybrać liście i ewentualne gałązki.
Można to zrobić przy pomocy specjalnego sita albo ręcznie.

IMG_20221109_132735.jpg

IMG_20221109_141152.jpg

IMG_20221109_141158.jpg

Oliwki oczyszczone przez sito, tak czy inaczej należy przebrać ręcznie, odrzucając uszkodzone lub robaczywe owoce.

IMG_20230103_000429.jpg

Owoce można kisić w beczce lub w mniejszych pojemnikach, plastikowych lub szklanych.
Pojemniki nie muszą być szczelnie zamknięte, jednak oliwki nie powinny mieć dostępu powietrza i muszą być całkowicie zanurzone w solance.

Solanka do kiszenia oliwek ma spore stężenie soli. Jako wskaźnika odpowiedniego zasolenia wody najczęściej używa się surowego jajka - powinno pływać na powierzchni. Próbę solanki robi się również surowym ziemniakiem.

FB_IMG_1672700617133.jpg

Według zasad panujących w mojej greckiej rodzinie, sól powinna być gruboziarnista i niejodowana.

Oliwki leżakują w solance kilka miesięcy, w międzyczasie solanka przybiera ciemny (niemal czarny) kolor a owoce stają się jadalne.
Nie próbujcie nigdy oliwek prosto z drzewa, są bardzo gorzkie i całkowicie niejadalne.

Kiszone oliwki można trzymać w szafce kuchennej w mniejszym pojemniku, nadal zanurzone w solance.

IMG_20220403_135406.jpg

Przed spożyciem owoce należy opłukać w czystej wodzie i już można je jeść (jeśli są za słone to można je wymoczyć).
Dla podniesienia walorów smakowych oliwki podaje się skropione oliwą i posypane oregano. Można również dodać trochę octu winnego, plasterki cytryny, posiekany czosnek albo ostre papryczki.

IMG_20220403_135417.jpg

IMG_20220403_135425.jpg

W greckim domu kiszone oliwki są tradycyjnym i codziennym dodatkiem do posiłków.
Kiedyś stanowiły podstawę posiłku na zimno - w połączeniu z pomidorem z ogródka, kawałkiem domowego sera i grubej pajdy chleba.

FB_IMG_1672700700291.jpg

Zdjęcia własne by @grecki-bazar-ewy.