Kiełbasa pieczona z ziemniakami (na sposób grecki) - danie jednogarnkowe.

Już kilkakrotnie pisałam, że w kuchni greckiej górują dania jednogarnkowe.
Przestawiłam się na taki sposób gotowania bo ma on kilka plusów:

  • czas - można zaoszczędzić sporo czasu, zarówno na przygotowaniu obiadu jak i na zmywaniu (sprzątaniu kuchni)
  • smak - w daniach jednogarnkowych wszystkie składniki się "przegryzają", smaki się mieszają i efekt jest często na prawdę zaskakujący
  • konsystencja - osobiście nie lubię suchych potraw, przykładowo lubię mieć w czym rozgnieść ziemniaki - w daniach jednogarnkowych robienie sosu jest zbędne bo tworzy się samoistnie a przykładowe ziemniaki nie są nigdy suche (jest też w czym je rozgnieść).

Dzisiaj będzie kiełbasa pieczona z ziemniakami a przy okazji napiszę o innych potrawach, które przygotowuje się w podobny sposób.

20180831_145935.jpg

Ja wybrałam kiełbasę wiejską, produkowaną na Korfu, ma w składzie 70% mięsa i świeże pory. Jest na prawdę smaczna, nie zbyt słona i nie ma skórki z tworzywa a naturalne jelito.

20180830_205502.jpg

Co potrzebujemy?

  • blachę do pieczenia (wielkość zależna od ilości osób)
  • dobrą kiełbasę (przykładowo 1 na osobę)
  • ziemniaki (ilość zależna od wielkości blachy do pieczenia)
  • 1 dużą cebulę (jeśli lubicie)
  • kilka ząbków czosnku
  • przyprawy opcjonalnie (u mnie najczęściej jest to sól, pieprz, curry, czerwona słodka papryka w proszku)
  • dobrą oliwę lub inny tłuszcz
  • wodę

Wykonanie:

  • ziemniaki obieramy i kroimy na połówki jeśli są małe lub na ćwiartki jeśli są duże, gotowe układamy na blasze do pieczenia
  • obraną cebulę kroimy na ćwiartki i umieszczamy pomiędzy ziemniakami
  • dodajemy obrany czosnek, również pomiędzy ziemniaki

20180830_205731.jpg

  • tak przygotowane ziemniaki posypujemy przyprawami
  • następnie skrapiamy je oliwą (tak od serca) i podlewamy wodą, ziemniaki powinny być do połowy zanurzone więc potrzebujemy około dwóch szklanek wody

20180830_205842.jpg

  • teraz pieczemy ziemniaki, ja ustawiam piekarnik na pieczenie góra-dół w 180-200 stopniach, pieczemy dobre pół godziny aż ziemniaki będą w połowie gotowe (czasami wychodzi troszkę dłużej a zależy to od odmiany ziemniaków)
  • w międzyczasie nacinamy kiełbasę i możemy przejrzeć posty na #polish

20180830_215744.jpg

  • gdy ziemniaki już dochodzą, kładziemy na górę naciętą kiełbasę i pieczemy dalej
  • po około 15 minutach, gdy kiełbasa jest upieczona z jednej strony, obracamy ją na druga stronę i pieczemy kolejne 15 minut

Gotowe! Smacznego :)

20180831_145958.jpg

Zdjęcia własne by @grecki-bazar-ewy