Kawior - czarny, czerwony, żółty czy szary?
Pewnie każdy wie co to jest kawior jednak przyjrzyjmy mu się bliżej.
Co to jest i jak wygląda?
Kawior to solona ikra ryb z rodziny jesiotrowatych, występuje w trzech odmianach i 4 kolorach:
- czarny i żółty - produkowany głównie z ryb jesiotrowatych
- czerwony - produkowany głównie z ryb łososiowatych
- szary, tzw norweski - produkowany z ryb dorszowatych
źródło: pixabay.com
Jakość kawioru ocenia się według wielkości ziaren i koloru oraz gatunku ryb z których został otrzymany. Najcenniejszy jest ten o największych i błyszczących ziarnach, które nie powinny być posklejane. Powinien także bardzo delikatnie pachnieć rybą.
(ikra w rzece, źródło: pixabay.com)
Jak się wytwarza kawior?
Z ryb wyjmuje się błony z ikrą, oddziela się ziarenka od błony, przesiewa i płucze. Następnie miesza się go z odpowiednią ilością soli, która ma na celu głównie konserwację kawioru. Tylko dojrzała ikra nadaje się do przygotowania kawioru ziarnistego.
kawior czerwony, źródło: pixabay.com
Czy kawior jest zdrowy?
Zapewne tak, posiada witaminy: A, retinol, D, E, niacynę oraz kwasy tłuszczowe nasycone. W jego skład wchodzą także mikroelementy, takie jak: sód, potas, wapń, fosfor, magnez, żelazo a w niewielkich ilościach także cynk, miedź i mangan. Oczywiście wszyscy wiemy że kawior uważany jest za afrodyzjak, zwłaszcza podawany ze schłodzonym szampanem.
kawior czarny, źródło: pixabay.com
Kawior w kuchni greckiej
W moim poprzednim wpisie o rozpoczęciu Wielkiego Postu w Grecji, wspomniałam o sałatce a bardziej paście z szarego kawioru. Szukając dzisiaj informacji o kawiorze do tego wpisu dowiedziałam się że kawior szary nazywany jest norweskim, co więc robi w Grecji jako narodowa przekąska? Tego nie wiem, jednak prawda jest taka, że ten rodzaj kawioru (gr. taramas, tur. tarama) jest bardzo popularny w tych stronach przez cały rok.
kawior szary, źródło: pixabay.com
W okresie Wielkiego Postu sprzedawany jest na wagę w każdym sklepie. Nie jest jednak ziarnisty lecz zmielony, szary lub barwiony na różowo. Wtedy tradycją jest zrobienie domowej sałatki z solonej ikry.
Domowa taramosalata powinna podczas ucierania nabrać powietrza co czyni ją lekką i pulchną. Dobrze, że mamy teraz blendery bo dawniej rozcierano ikrę w moździerzach a potem długi czas ubijano ręcznie.
Grecką sałatkę z szarego kawioru (taramosalata) można kupić w każdym sklepie przez cały rok. Można także jej spróbować w niemal wszystkich lokalach gastronomicznych, w karcie dań znajdziecie ją w przekąskach (gr. orektika lub mezedes) i podawana jest z pieczywem.
szary i barwiony kawior sprzedawany w Grecji na wagę w okresie Wielkiego Postu, zdjęcie własne
Dla zainteresowanych podaję przepis na grecką pastę z kawioru.
Składniki na taramosalate:
- 150 g kawioru
- około 5 kromek chleba z poprzedniego dnia (bez skórki)
- 100 ml oliwy z oliwek
- sok z połówki cytryny
- Chleb bez skórki należy namoczyć w letniej wodzie a następnie odcisnąć (jak na mielone kotlety)
- Ucieramy kawior z sokiem z cytryny i oliwą do uzyskania jednolitej, pulchnej masy.
- Dodajemy porcjami chleb i dalej ucieramy.
W innej wersji, zamiast chleba można wykorzystać ugotowane ziemniaki. Ponieważ kawior jest słony nie wspominam o soli w przepisie.
Z gotowej taramosalaty robi się w okresie postu krokiety (taramokrokietes) , dodaje się utarty czosnek i czasami utartą cebulę, formuje się małe kulki (jak pulpeciki), które po obtoczeniu w mące smaży się na oleju.
No cóż, co kto lubi... ja nie ;)
Post zgłaszam do konkursu Tematy Tygodnia #18 (temat 1).
Comments