Karmelizowane migdały i orzechy oraz greckie "mandola".

Lubicie kandyzowane orzechy?

Mandola to tradycyjna słodycz z Wysp Jońskich, aktualnie rozpowszechniona w całej Grecji. Po włoskiej okupacji, w kuchni greckiej na wyspach jońskich zachowało się wiele włoskich akcentów a w mowie potocznej wiele włoskich słów.

almonds-1792275_1920 pixabay.jpg
Źródło: pixabay.com

Po włosku migdał to „mandorla”, słowo raczej trudne do wymówienia dla Greków, więc zostało uproszczone do mandola - i tak właśnie nazywają się popularne w Grecji karmelizowane migdały.

20181001_161211.jpg
Zdjęcie własne

Bardzo duża część ich produkcji odbywa się aktualnie w Kefalonii a tamtejsze mandola mają specyficzny czerwony kolor, który kiedyś uzyskiwano dzięki barwnikowi z alg morskich.

20181001_161236.jpg
Zdjęcie własne

Grecka Mandola to surowe obrane migdały, prażone z cukrem lub miodem oraz cynamonem lub kakao i są bardzo popularne w Grecji, nie tylko na Wyspach Jońskich.

20181001_161324.jpg
Zdjęcie własne

Gdybyście chcieli zrobić karmelizowane migdały lub orzechy w domu, podaję prosty przepis.

20181001_161405.jpg
Zdjęcie własne

POTRZEBUJEMY:

  • 250 gr. obranych migdałów lub orzechów
  • 250 gr. cukru
  • 1/4 łyżeczki cynamonu w proszku
  • czerwony barwnik cukierniczy
  • 2 krople gorzkiego migdałowego aromatu (nie koniecznie)

20181001_161345.jpg
Zdjęcie własne

WYKONANIE:
W małym rondelku podgrzewamy sześć łyżek wody wraz z całym cukrem do momentu aż cukier się rozpuści. Następnie dodajemy migdały i cynamon. Cały czas mieszamy i podgrzewamy tak długo, aż mieszanka się skarmelizuje.
Następnie przekładamy wszystko do natłuszczonej patelni i nadajemy mieszance dowolny kształt. Może to być płaska tabliczka, którą po wystygnięciu można łatwo połamać na małe kawałki.

nuts-278141_1920 pixabay.jpg
Źródło: pixabay.com

Oczywiście w sprzedaży są nie tylko karmelizowane migdały ale również chyba wszystkie rodzaje orzechów.

nuts-11338_1920 pixabay.jpg
Źródło: pixabay.com

Same dodatki, z biegiem lat, tworzą dość długą listę. Możemy kupić orzechy nie tylko w słodkim karmelu i w różnych kolorach ale również w wytrawnej otoczone ze słonego karmelu z pikantnymi przyprawami.
Te wytrawne są podawane w greckich lokalach jako przekąska do piwa i mocnych alkoholi.

praline-673314_1920 pixabay.jpgalmond-1203373_1920 pixabay.jpg
candied-nuts-2142988_1920 pixabay.jpgnuts-2467187_1920 pixabay.jpg
nuts-1919425_1920 pixabay.jpgpecan-1090266_1920 pixabay.jpg

Źródło: pixabay.com

Wybór jest spory i na pewno każdy znajdzie coś dla siebie.

Szukając pomocnych zdjęć na stronie pixabay.com, znalazłam karmelizowane orzechy z Gruzji (zdjęcie po lewej) i z Turcji (zdjęcie po prawej). Widać że sposób karmelizacji jest inny ale wyglądają pysznie.

churchkhela-4823529_1920 pixabay Gruzja.jpgturkish-delight-5822862_1920 pixabay.jpg

Źródło: pixabay.com