Karmelizowane migdały i orzechy oraz greckie "mandola".
Lubicie kandyzowane orzechy?
Mandola to tradycyjna słodycz z Wysp Jońskich, aktualnie rozpowszechniona w całej Grecji. Po włoskiej okupacji, w kuchni greckiej na wyspach jońskich zachowało się wiele włoskich akcentów a w mowie potocznej wiele włoskich słów.
Źródło: pixabay.com
Po włosku migdał to „mandorla”, słowo raczej trudne do wymówienia dla Greków, więc zostało uproszczone do mandola - i tak właśnie nazywają się popularne w Grecji karmelizowane migdały.
Zdjęcie własne
Bardzo duża część ich produkcji odbywa się aktualnie w Kefalonii a tamtejsze mandola mają specyficzny czerwony kolor, który kiedyś uzyskiwano dzięki barwnikowi z alg morskich.
Zdjęcie własne
Grecka Mandola to surowe obrane migdały, prażone z cukrem lub miodem oraz cynamonem lub kakao i są bardzo popularne w Grecji, nie tylko na Wyspach Jońskich.
Zdjęcie własne
Gdybyście chcieli zrobić karmelizowane migdały lub orzechy w domu, podaję prosty przepis.
Zdjęcie własne
POTRZEBUJEMY:
- 250 gr. obranych migdałów lub orzechów
- 250 gr. cukru
- 1/4 łyżeczki cynamonu w proszku
- czerwony barwnik cukierniczy
- 2 krople gorzkiego migdałowego aromatu (nie koniecznie)
Zdjęcie własne
WYKONANIE:
W małym rondelku podgrzewamy sześć łyżek wody wraz z całym cukrem do momentu aż cukier się rozpuści. Następnie dodajemy migdały i cynamon. Cały czas mieszamy i podgrzewamy tak długo, aż mieszanka się skarmelizuje.
Następnie przekładamy wszystko do natłuszczonej patelni i nadajemy mieszance dowolny kształt. Może to być płaska tabliczka, którą po wystygnięciu można łatwo połamać na małe kawałki.
Źródło: pixabay.com
Oczywiście w sprzedaży są nie tylko karmelizowane migdały ale również chyba wszystkie rodzaje orzechów.
Źródło: pixabay.com
Same dodatki, z biegiem lat, tworzą dość długą listę. Możemy kupić orzechy nie tylko w słodkim karmelu i w różnych kolorach ale również w wytrawnej otoczone ze słonego karmelu z pikantnymi przyprawami.
Te wytrawne są podawane w greckich lokalach jako przekąska do piwa i mocnych alkoholi.
![]() | ![]() |
---|
![]() | ![]() |
---|
![]() | ![]() |
---|
Źródło: pixabay.com
Wybór jest spory i na pewno każdy znajdzie coś dla siebie.
Szukając pomocnych zdjęć na stronie pixabay.com, znalazłam karmelizowane orzechy z Gruzji (zdjęcie po lewej) i z Turcji (zdjęcie po prawej). Widać że sposób karmelizacji jest inny ale wyglądają pysznie.
![]() | ![]() |
---|
Źródło: pixabay.com
Comments