Jednogarnkowa fasolka zielona po grecku - #pl-kuchniakonkurs (2).

W kuchni greckiej przeważają dania jednogarnkowe. Mój mąż często powtarza że żeby zrobić polski obiad potrzebne są najczęściej 3 garnki a w Grecji wystarczy jeden ;)

Nie ukrywam że lubię jednogarnkowe greckie potrawy. Smaki cudownie mieszają się ze sobą i oczywiście jest mniej naczyń do mycia.

Podam dzisiaj przepis na przykładowe danie jednogarnkowe które raczej wszystkim powinno smakować i jest łatwe do przygotowania. Czy jest rozgrzewające? Oczywiście!

20180308_125751.jpg

Fasolka zielona po grecku może być przygotowana na 3 sposoby: sama jako dodatek do obiadu lub przystawka, jako danie obiadowe z ziemniakami lub z ziemniakami i mięsem. Najczęściej jednak gotuje się ją z samymi ziemniakami jako danie postne, własnie w zimie.

Odmiana fasolki nie ma znaczenia, każda się nadaje - może być szparagowa lub inna, świeża lub mrożona (mrożonej oczywiście nie rozmrażamy przed gotowaniem).

CAM01221.jpg

Potrzebne składniki:

  • 1 kg zielonej fasolki
  • 1 kg ziemniaków
  • 1 kg mięsa - niekoniecznie (najlepiej karczek wieprzowy)
  • około 2 łyżek przecieru pomidorowego
  • 2duże cebule
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 -3 listki bobkowe
  • 5 kulek ziela angielskiego
  • 3-4 goździki
  • czosnek (około 4 ząbków)
  • oliwa
  • woda
  • papryka czerwona słodka w proszku - 1 łyżeczka
  • curry w proszku - 1 płaska łyżeczka
  • spora szczypta cynamonu
  • 20180308_125446.jpg

Przygotowanie:
  • Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy każdy na co najmniej 4 części.
  • Fasolkę, jeśli mamy świeżą, obieramy i myjemy. Jeśli mamy mrożoną nie należy jej rozmrażać.
  • Obraną cebulę kroimy na drobną kosteczkę.
  • W brytfance lub szerokim garnku rozgrzewamy oliwę.
  • Podsmażamy cebulę (i mięso, pokrojone jak na gulasz).
  • Gdy mięso jest już lekko rumiane dodajemy fasolkę i podsmażamy razem kilka minut (mieszając).
  • Następnie dodajemy przyprawy.

20180308_114038.jpg

  • Ziemniaki rozkładamy na górze i podlewamy wodą, tak, żeby były prawie zanurzone.
  • Zmniejszamy ogień i dusimy pod przykryciem.

20180308_114630.jpg

  • Pod koniec dodajemy przecier pomidorowy a gdy ziemniaki są prawie miękkie zdejmujemy pokrywkę żeby odparować nadmiar wody.

20180308_123338.jpg

Sos zrobi się samoistnie. Jeśli będzie za dużo wody, należy ją odparować i ewentualnie dodać trochę oliwy. Ja zostawiam zawsze trochę więcej sosiku bo lubię w nim podziubać ziemniaki ;)

20180308_123603.jpg

Danie można wzbogacić dodając pokrojoną w talarki marchewkę, paprykę i zieleninkę.
W Grecji podaje się osobno ser feta i pieczywo a ja lubię posypać gotowe danie tartym serem.

20180308_125621.jpg

W podobny sposób gotuje się w Grecji np zielony groszek.

Smacznego!

Post zgłaszam do Konkursu Kulinarnego (2))