Jajecznica z letnimi warzywami z mojego ogródka - #pl-kuchniakonkurs.
Kiedy latem w moim ogrodzie mogę znaleźć cukinię a w kurniku świeże jajka to już nic mi więcej do szczęścia nie potrzeba, wierzcie mi.
Takie połączenie jest dla mnie idealne, do tego jeszcze może być papryka czy pomidor i mogę uzyskać pełnię ulubionych latem smaków!
Przyprawy? Sól, pieprz, wczoraj świeża bazylia z ogrodu, dzisiaj słodka papryka w proszku a jutro szczypta curry... w zależności od nastroju.
Jajecznica ma to w sobie że udaje się z dowolnymi dodatkami i zawsze jest inna przy czym równie dobra.
Jak robię jajecznicę z cukinią, papryką i pomidorami z ogródka?
Najpierw na domowej oliwie z oliwek podsmażam cebulę, bez której chyba mało która potrawa ma sens...
Gdy cebula się zrumieni dodaję pokrojoną paprykę i podsmażam dalej.
Teraz kolej na delikatniejszą cukinię, która potrzebuje mnie czasu na patelni. Na koniec świeże pachnące greckim latem pomidory.
Gdy warzywa są już podsmażone tak jak lubię dodaję przyprawy i wbijam jajka od moich szczęśliwych kurek.
Mam oczywiście patent na jajecznicę. Otóż lubię jak jest wilgotna ale broń Boże nie może mieć tzw. "śpików" czyli nieściętego białka. Nie lubię również gdy jajecznica jest zbyt ścięta i sucha.
Żeby osiągnąć oczekiwany efekt wbijam całe jajka i mieszam delikatnie tylko białka a żółtka staram się zostawić w całości.
Gdy białka są już ładnie ścięte zdejmuję patelnię z ognia i dopiero wtedy mieszam całość rozbijając żółtka.
Pyszna jajecznica z letnimi warzywami na obiad i kolację, przez całe lato... uwielbiam ją!
Smacznego :)
Comments