Jajecznica - moje najlepsze śniadanie.
Najczęściej rozmijam się z poranną porą śniadania jednak moim najlepszym śniadaniem jest zdecydowanie jajecznica, nawet jeśli zjem ją w południe jako pierwszy posiłek.
To znane wszystkim danie jest uniwersalne do tego stopnia, że pasują do niego chyba wszystkie dodatki. Od warzyw i serów po grzyby i wędliny - co kto lubi.
Nad jajecznicą wyżywam się zwłaszcza w okresie letnim, kiedy łączę jajka od moich szczęśliwych kurek ze świeżymi warzywami z ogrodu.
Uwielbiam dodatek kabaczków, cebuli, papryki i pomidorów. Czasami wpada jakiś boczuś albo kiełbasa i ser, duuużo sera.
Najpierw podsmażam warzywa i ewentualne wędliny, potem dodaję jajka i mieszam same białka aż się zetną. Żółtka mieszam na samym końcu razem z dodatkami i dobrze ściętymi białkami.
Żółty ser ścieram do gotowej już jajecznicy póki jest gorąca (żeby się lekko rozpuścił) a ser feta dodaję pokruszony palcami. Czasami nie dodaję sera do samej jajecznicy ale jem go razem z nią.
Jest to pyszny, syty i zdrowy posiłek, dzięki któremu nie czuję głodu aż do wieczora.
Smacznego!
Zdjęcia własne by @grecki-bazar-ewy.
Comments