Gyros domowy - obiecany przepis Ewy.
Obiecałam kilku osobom na Steemit przepis na domowy grecki gyros, proszę bardzo i życzę smacznego :)
O greckim gyrosie pisałam już co nieco (https://steemit.com/polish/@grecki-bazar-ewy/grecki-gyros-co-to-jest-i-czym-to-sie-je) a dzisiaj czas na przepis. W sumie będą 2 przepisy, na gyrosa z kurczaka i na gyros wieprzowy.
Żeby zrobić gyrosa w domu potrzebujemy mięso: karczek wieprzowy (na gyrosa wieprzowego - giro chiryno) a filety z kurczaka (na gyrosa z kurczaka - giro kotopoulo).
Pieczywo: chlebek pita, bułki, bagietka, tortilla (pita arabska) - jak kto lubi. W marketach są gotowe (mrożone) placki pita oraz tortille (należy je opiec, nie muszą być całkiem rozmrożone). Można również kupić mrożone ciasto drożdżowe i upiec placki. Albo można zrobić ciasto drożdżowe samemu...
pita - domowe placki drożdżowy do gyrosa
Potrzebujemy również sosy. I znowu można kupić gotowe albo zrobić samemu na bazie majonezu lub jogurtu.
sosy do gyrosa (paprykowy, curry i ziołowy).
Najpopularniejszym sosem (dipem) do gyrosa według Greków są oczywiście cacyki. Mój przepis na greckie cacyki znajdziecie tutaj: https://steemit.com/polish/@grecki-bazar-ewy/przepis-na-greckie-cacyki, polecam nie tylko do gyrosa.
greckie domowe cacyki
Kolejnym dodatkiem do gyrosa w picie są warzywa. Głównie pomidor, ogórek, cebula. Należy je pokroić w dość cienkie plasterki. Sałata i rukola również są mile widziane (w listkach lub pokrojone). Nadaje się również podpieczona cukinia i papryka (bez tłuszczu, na patelni grillowej lub na grillu ogrodowym).
Jak już mamy wszystko co potrzebne przechodzimy do najważniejszego w tym daniu, czyli do mięska.
GYROS Z KURCZAKA: filety z kurczaka kroimy na pół (tak żeby były 2 plastry), marynujemy co najmniej godzinę (papryka czerwona, bazylia suszona, sól, pieprz, musztarda, majonez, curry, czosnek) - jak kto lubi. Można skorzystać z gotowych mieszanek dostępnych w sklepach. Moją ulubioną marynatą ale i sosem do gyrosa z kurczaka jest "pink sos". Tak przygotowane mięso opiekamy na patelni grillowej albo na grillu w ogródku. Nie dodajemy tłuszczu! Następnie kroimy na paseczki (jak flaczki czy makaron domowej roboty). Gotowe!
Do gyrosa z kurczaka rewelacyjnie pasuje tortilla. Podpieczoną tortillę smarujemy dowolnym sosem a dalej układamy warzywa i pokrojone mięso. Mile widziany jest również plasterek żółtego sera pod mięsem.
Następnie zawijamy tortillę. Gotowe!
pita arabska (tortilla) z domowym gyrosem z kurczaka
GYROS WIEPRZOWY: mięso (najlepiej karczek) kroimy w grube plastry i postępujemy tak samo jak z kurczakiem. Najpierw marynujemy (co najmniej godzinę) - do wieprzowiny proponuję inną nutę aromatyczną niż do kurczaka. Ja lubię tutaj tymianek, majeranek, więcej musztardy no i koniecznie cebulę (potartą na drobno na tarce lub zmiksowaną w blenderze). Ale można oczywiście doprawić według własnego smaku. Gotowe mięso opiekamy na patelni grillowej lub grillu.
Upieczone mięso kroimy w paseczki.
Do gyrosa wieprzowego lepiej pasują placki drożdżowe (pita). Wyrośnięty i upieczony domowy placek można przekroić tworząc w nim "kieszonkę" do której wkładamy mięso, warzywa oraz cacyki. Na taki placek wypełniony w środku gyrosem mówi się w Grecji "pita cypryjska". Pyszności!
gyros wieprzowy w placku drożdżowym
W Grecji wszystkie gyrosy podawane są z frytkami. Frytki są w środku, razem z mięsem, warzywami i sosem.
Smacznego!
Jeśli macie jakieś pytania zapraszam do komentarzy.
Zdjęcia @whitas, dziękuję! :)
Podobny wpis znajduje się na moim blogu osobistym https://www.greckibazarewy.pl/
tutaj https://www.greckibazarewy.pl/gyros-grecki-czyli-jak-zrobic-gyrosa
Comments