Groszek zielony w roli głównej - kolejne jednogarnkowe danie greckie.
Zapraszam Was na kolejne jednogarnkowe danie kuchni greckiej. Tym razem w roli głównej wystąpi zielony groszek. Znowu będzie smakowicie, szybko i łatwo...
To danie można przygotować na kilka sposobów:
- groszek z ziemniakami
- groszek z ryżem
- groszek z mięsem (i ziemniakami lub ryżem)
Główne składniki to oczywiście groszek, cebula, czosnek i pomidory (lub przecier pomidorowy). Dalej można kombinować jak kto lubi.
Mile widziana jest marchewka, papryka i wszelka zieleninka.
Przyprawy? Jak zwykle u mnie to sól, pieprz, słodka papryka w proszku, curry, liść laurowy, ziele angielskie i goździk. Czasami dodaję też troszkę cynamonu i imbir. Jeśli lubicie ostre smaki to ostra papryczka albo chilli w proszku też wkomponują się doskonale.
Wersja z mięsem bez pomidorów? Też jadłam! Sos był taki jakby gulaszowy i oczywiście pyszny.
Jeśli chodzi o mięso to najczęściej jest to karczek wieprzowy ale spotkałam się także z wołowiną i kurczakiem.
Wykonanie jest bardzo proste...
Podsmażamy cebulkę (i ewentualnie mięso) na dowolnym tłuszczu, dodajemy mrożony groszek, czosnek i przyprawy. Podsmażamy, podlewamy wodą a dalej dodajemy ziemniaki lub ryż i dusimy uzupełniając wodę w razie potrzeby. Pod koniec dodajemy przecier pomidorowy i dusimy dalej bez przykrycia, do momentu aż odparuje nadmiar wody.
- | - |
- | - |
I co? Widzicie jakie to łatwe? Poza tym bardzo dobre!
Na sposób grecki podaje się z pikantnym tartym serem (u mnie domowy kozi) lub fetą.
Smacznego!
W podobny sposób gotuje się w Grecji zieloną fasolkę.
Zdjęcia własne by @grecki-bazar-ewy.
Comments