Greckie "sofrito" czyli przepyszna wołowina w sosie czosnkowym.

Czas zjeść coś dobrego aby nabrać sił do wzięcia udziału w drugiej edycji tematygodnia :)
Dzisiaj polecam Wam przepis na Sofrito ,specjalność korfiańskiej kuchni. Podobnie jak stifado, pastitsado i ryba po grecku czyli burdeto (mój przepis jest tutaj: https://steemit.com/polish/@grecki-bazar-ewy/ryba-burdeto-grecki-przepis-na-rybe-po-grecku) sofrito to przepyszne danie kuchni greckiej pochodzące z wyspy Korfu. Jest to delikatne mięso wołowe w cudownym sosie czosnkowym, palce lizać! Polecam gorąco ten przepis.

sofrito

Na sofrito potrzebujemy:

  • 1 kg mięsa wołowego bez żyłek (jak na rolady lub kotlety)
  • trochę mąki
  • szklanka oliwy
  • 1/3 szklanki octu winnego
  • 2/3 szklanki białego wina
  • 4-5 ząbków czosnku
  • pół pęczka pietruszki
  • sól i pieprz do smaku
Wykonanie:
  1. Mięso kroimy na plastry (tak jak na kotlety lub rolady) i ubijamy tłuczkiem do mięsa.
  2. Osuszamy mięso papierem kuchennym, doprawiamy solą i pieprzem, oprószamy dokładnie mąką.
  3. Podgrzewamy oliwę na patelni i obsmażamy mięso z obydwóch stron na rumiano (w środku ma być surowe), gotowe kawałki odkładamy do dowolnego naczynia.
  4. Podsmażamy pokrojony czosnek 3-4 minuty (można na tej samej oliwie na której smażyliśmy mięso). Niektórzy podsmażają razem z czosnkiem poszatkowana pietruszkę, ja tego nie robię, dodaję ją później świeżą.
  5. Wlewamy do gorącego oleju ocet i wino a po chwili 2 szklanki wody.
  6. Wkładamy do gotującej się mikstury podsmażone mięso i dusimy na wolnym ogniu około pół godziny, aż mięso będzie mięciutkie i sos zgęstnieje (w między czasie dodaję świeżą poszatkowaną pietruszkę). Jeśli sos nie zgęstnieje można dodać troszkę mąki ziemniaczanej rozpuszczonej w wodzie. Jeśli z kolei będzie za gęsty dolewamy trochę wody.
  7. W czasie duszenia nie przesuwamy zbyt raptownie mięsa bo się rozleci. Ocet i wino powodują, że mięso szybko się dusi, jest kruche i delikatne.
  8. Podajemy z ryżem lub frytkami.
sofrito

 

Smacznego!

Podobny wpis znajduje się na moim blogu osobistym https://www.greckibazarewy.pl/sofrito-korfianska-specjalnosc