Greckie "giemista" - pomidory i papryki faszerowane, zapiekane w sosie pomidorowym.
Faszerowane warzywa to żadna nowość, na #pl-kuchnia było już sporo przepisów na tego typu pyszności. Jednak dobroci nigdy za wiele więc przyjrzyjmy się im jeszcze raz, zwłaszcza że sezon na papryki i pomidory trwa.
Faszerowane papryki pamiętam z pobytu w Bułgarii, miałam wtedy jakieś 5 lat ale wiele rzeczy utkwiło mi w pamięci, zwłaszcza papryki, sady brzoskwiniowe i ciepłe morze ale i wiele innych zdarzeń.
W dniu wyjazdu do domu poszłam z Tatą na plażę i wrzuciłam do morza moje ulubione tenisówki które się rozleciały. Tata powiedział że jak coś zostawię w miejscu które polubiłam to kiedyś do niego wrócę. Do Bułgarii jeszcze nie wróciłam ale zastanawiam się czy te moje tenisówki nie zostały przyniesione przez fale gdzieś w pobliże Korfu? Kto wie... w każdym razie jestem bliżej niż dalej od słonecznych wybrzeży Bułgarii a i kuchnia bułgarsko-grecka bywa podobna.
W Bułgarii papryki faszerowano przyprawionym mięsem mielonym i opiekano na grillu lub na kuchence elektrycznej, pamiętam doskonale.Przed zjedzeniem zdejmowało się przypieczoną skórkę z papryki i nawet mi "niejadkowi" bardzo to smakowało.
W Grecji jest bardzo popularna (zwłaszcza latem) potrawa giemista - faszerowane papryki i pomidory. Nazwa pochodzi od słowa giemizo czyli "napełniam".
Przygotowanie jest dość proste i szybsze niż pieczenie a spróbować na pewno warto. Faszerować warzywa można ryżem, ryżem z mięsem mielonym, serem lub czymkolwiek lubicie. Poniżej podaję przepis na tradycyjne greckie giemista z ryżem i mięsem mielonym (niekoniecznie).
Składniki:
- papryki o dowolnym kształcie i kolorze + / lub pomidory
- ryż
- mięso mielone - niekoniecznie
- sól, pieprz do smaku
- przecier pomidorowy
- ziemniaki
- czosnek wedle uznania
- oliwa lub inny tluszcz
- dodatkowo 2 pomidory na sos (szczegóły będą dalej)
Wykonanie:
Warzywa myjemy, z papryk wydrążamy gniazda nasienne a z pomidorów odcinamy "daszek" i wydrążamy miąższ używając łyżki. Miąższ zachowujemy, zrobimy z niego sos pomidorowy. Zachowujemy również odkrojone "daszki" (z papryk tez jeśli nam się uda).
Gotowe warzywa układamy na blasze do pieczenia i delikatnie solimy w środku. Wolne miejsce zapełnimy ziemniakami i wszystko razem zapieczemy. Obiecuję że będzie pysznie!
Wykonanie farszu:
Tutaj wersji jest kilka... Można podgotowany ryż wymieszać z surowym mięsem mielonym, można surowy ryż poddusić z podsmażonym mięsem mielonym. Jednak moim zdaniem lepiej smakowo wychodzi farsz z podgotowanego ryżu i mięsa mielonego przygotowanego jak na Sphagetti Bolonese. Na pewno każdy ma swój ulubiony i wypróbowany sposób ale napisze jak ja to robię.
Ryż zalany wodą 1:2 gotuję w mikrofalówce przez 15 minut i zostawiam pod przykryciem aż napęcznieje (można oczywiście ryż podgotować w garnku).
Mięso mielone podsmażamy z cebulą i przyprawami na oliwie. Jeśli chcecie osiągnąć greckie smaki to oprócz soli i pieprzu dodajcie troszkę cynamonu, kilka goździków, ziele angielskie i trochę wina. Inaczej podlewamy podsmażone mięso odrobiną wody i dodajemy przecier pomidorowy wedle uznania, czosnek i dusimy do miękkości.
Do gotowego mięsa dodajemy ryż, mieszamy dokładnie i odstawiamy do przestygnięcia.
Obrane ziemniaki kroimy na mniejsze kawałki.
Gotowym farszem napełniamy pomidory i papryki, przykrywamy "daszkami", układamy ciasno na blasze do pieczenia a wolne miejsce wypełniamy pokrojonymi ziemniakami.
Całość posypujemy delikatnie solą i pieprzem, skrapiamy oliwą i podlewamy dwiema szklankami wody. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy godzinę (170 stopni, góra-dół).
W międzyczasie robimy sos pomidorowy.
Wydrążony miąższ z pomidorów kroimy na drobno i podsmażamy na oliwie, ewentualnie można dodać jeszcze ze dwa świeże pomidory średniej wielkości. Przyprawiamy wedle uznania (ja dodałam sól, pieprz ziołowy i curry). Dusimy na małym ogniu aż pomidory się rozgotują.
Po godzinie pieczenia polewamy całą potrawę naszym sosem pomidorowym i zapiekamy jeszcze około pół godziny.
Sprawdzamy czy ziemniaki są miękkie a warzywa zrumienione.
Właśnie tak! I cały dom pachnie cudownie!
Dobrze jest zostawić kilkanaście minut gotową potrawę w piekarniku przy otwartych drzwiczkach do "przegryzienia".
Podajemy po jednym pomidorze i jednej papryce w towarzystwie ziemniaków oczywiście.
Proponuje tez pieczarki faszerowane szpinakiem i serem ricotta.
Smacznego!
Comments