Greckie ciasto pomarańczowe - portokalopita.
Dziś proponuję Wam słodkie szaleństwo czyli greckie ciasto pomarańczowe. Jest bardzo łatwe do zrobienia, pachnie cudownie a smakuje jeszcze lepiej.
Nazwa grecka to portokalopita czyli placek (pita) pomarańczowy (portokali - pomarańcza). Po upieczeniu ciasto pomarańczowe nasącza się syropem, podobnie jak większość greckich ciast (np. baklava, kataifi czy ravani). Tradycja ta dotarła do Grecji z Turcji i Wschodu. Ciasta i ciasteczka nasączane syropem spożywane były kiedyś zwłaszcza w okresach postu dla wzmocnienia organizmu, obecnie robi się je w ten sposób przez cały rok.
Do zrobienia tego ciasta (podobnie jak do znanej wszystkim baklavy) używa się ciasta francuskiego (nie pomylcie z półfrancuskim bo to nie to samo). Mrożone kupione w sklepie nadaje się doskonale, należy je oczywiście rozmrozić. Do tego przepisu może się nawet pokruszyć czy połamać ;)
Składniki na greckie ciasto pomarańczowe:
- 130 gram oleju słonecznikowego
- 370 gram mrożonego ciasta francuskiego
- 90 gram cukru
- 4 średnie jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- skórka otarta z dwóch pomarańczy (świeża)
- masło lub margaryna do wysmarowania blachy i bułka tarta do jej posypania
- sok wyciśnięty z połówki cytryny
- 450 gram cukru
- 300 gram wody
- skórka otarta z dwóch pomarańczy
- 1 kawałek cynamonu lub 1/3 łyżeczki tartego cynamonu Mój wypróbowany sposób na syrop do greckich ciast to 3 szklanki cukru i 2 szklanki wody
Upieczone ciasto francuskie wyjmujemy z piekarnika, kruszymy w dłoniach na małe kawałki i zostawiamy do całkowitego ostudzenia.
Mikserem ubijamy dokładnie cukier i jajka, ciągle miksując dodajemy pomału olej słonecznikowy a na końcu proszek do pieczenia i świeżą otartą skórkę pomarańczową.
Do gotowej masy dodajemy upieczone i pokruszone ciasto francuskie, dokładnie mieszamy razem.
- Dobrze wymieszaną masę przekładamy do formy do pieczenia wysmarowanej masłem lub margaryną i posypanej bułką tartą (doskonale na to ciasto nadaje się tzw. rynienka).
- Pieczemy 35-40 minut (160 stopni) aż ciasto zrumieni się na górze (będzie pięknie pachniało!). Sprawdzamy wykałaczką - powinna być sucha.
- Upieczone i gorące ciasto od razu nacinamy ostrym nożem na porcje (ostrożnie, żeby go nie zniszczyć), nacięcia pomogą syropowi dobrze wsiąknąć.
- Gorące i nacięte ciasto zalewamy mocno ciepłym (gorącym) syropem i zostawiamy do wystygnięcia (aż cały syrop wsiąknie w ciasto).
- Jeszcze ciepłe też jest dobre ale warto poczekać aż cały syrop wsiąknie i nie będzie kapać z odciętego kawałka ciasta.
Składniki syropu:
Przygotowanie syropu:
Do niewielkiego garnka dajemy wszystkie składniki oprócz skórki pomarańczowej i cynamonu, Podgrzewamy i gotujemy około 3 minut. Zdejmujemy z ognia, dodajemy skórkę pomarańczową i cynamon, przykrywamy przykrywką i zostawiamy aż nabierze cudownego aromatu.
Przygotowanie ciasta:
Wiem, że dużo cukru i nie zdrowo ale raz na czas można, przecież nie jemy tak słodko codziennie.
Tak wygląda moje ciasto pomarańczowe zrobione według przepisu który Wam podałam. Na pierwszym zdjęciu w tym wpisie możecie zobaczyć jak podaje się to ciasto w greckiej kawiarni, jest dodatkowo polane syropem karmelowym.
Smacznego :)
Comments