Greckie bożonarodzeniowe makaroniki miodowe.

W Grecji, w okresie Świąt Bożego Narodzenia makaroniki miodowe czyli "melomakarona" (meli - miód, makarona - makaroniki) są w każdym domu, w każdym sklepie i w każdej cukierni. To kruche ciasteczka w miodowym  i aromatycznym syropie. Tak samo popularne w okresie bożonarodzeniowym są ciasteczka "kurabiedes" (ciasteczka migdałowe).

W Polsce nie wyobrażamy sobie Bożego Nrodzenia bez pierniczków a w Grecji muszą być koniecznie i na każdym kroku "melomakarona" i "kurabiedes". Mówiąc na każdym kroku wcale nie przesadzam, nawet w Urzędach i sklepach można się poczęstować (przynajmniej na Korfu).

melomakarona

Melomakarona są aromatyczne, podobnie jak polskie wypieki świąteczne. Dlatego jestem pewna, że w okresie świątecznym na pewno macie w domu wszystko co potrzeba do zrobienia greckich makaroników miodowych. Polecam!

Żeby zrobić melomakarona potrzebujemy:

  • 1 szklankę oleju słonecznikowego

  • 2,5 szklanki drobnej kaszy manny

  • 1/4 szklanki cukru

  • 1/2 szklanki mąki

  • 1/4 szklanki koniaku ( z Uzo też są dobre )

  • 1/4 szklanki soku z pomarańczy

  • 2 łyżki otartej skórki pomarańczowej

  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 20161219_133641

    Składniki na syrop:

  • 1 szklankę miodu

  • 1/2 szklanki cukru

  • 3/4 szklanki wody

  • skórkę otartą z połówki cytryny

  • kawałek cynamonu ( lub pół łyżeczki cynamonu w proszku )

  • 4 goździki

  • orzechy lub migdały mielone do posypania makaroników (około pół szklanki)
  • 20161219_142820

    Wykonanie:

    1. Wszystkie składniki na ciasteczka dokładnie wyrabiamy ręcznie w dowolnym naczyniu. Masa konsystencją przypomina ciasto kruche.
    2. Formujemy ciasteczka (w Grecji są owalne lub okrągłe) wysokie na około 0,5 cm.
    3. Ciasteczka układamy na natłuszczonej i posypanej bułką tartą blasze.
    4. Pieczemy 20 minut (170 stopni). Nie powinny być zbyt wypieczone (suche).
    5. W międzyczasie gotujemy syrop w małym garczku (z wszystkich składników oprócz orzechów). Wystarczy kilka minut od rozpuszczenia miodu i cukru.
    6. Gotowe ciasteczka, jeszcze ciepłe, wkładamy przy pomocy łyżki do gorącego syropu i obracamy kilka razy żeby nasiąknęły.  
    7. Nasączone makaroniki układamy na talerzu, posypujemy  tartymi orzechami lub migdałami i zostawiamy do wystygnięcia.
    Smacznego!

    Wesołych Świąt!

    melomakarona

    Podobny wpis znajduje się na moim blogu osobistym https://www.greckibazarewy.pl/melomakarona-greckie-swiateczne-makaroniki-miodowe