Greckie bożonarodzeniowe makaroniki miodowe.
W Grecji, w okresie Świąt Bożego Narodzenia makaroniki miodowe czyli "melomakarona" (meli - miód, makarona - makaroniki) są w każdym domu, w każdym sklepie i w każdej cukierni. To kruche ciasteczka w miodowym i aromatycznym syropie. Tak samo popularne w okresie bożonarodzeniowym są ciasteczka "kurabiedes" (ciasteczka migdałowe).
W Polsce nie wyobrażamy sobie Bożego Nrodzenia bez pierniczków a w Grecji muszą być koniecznie i na każdym kroku "melomakarona" i "kurabiedes". Mówiąc na każdym kroku wcale nie przesadzam, nawet w Urzędach i sklepach można się poczęstować (przynajmniej na Korfu).
Melomakarona są aromatyczne, podobnie jak polskie wypieki świąteczne. Dlatego jestem pewna, że w okresie świątecznym na pewno macie w domu wszystko co potrzeba do zrobienia greckich makaroników miodowych. Polecam!
Żeby zrobić melomakarona potrzebujemy:
Składniki na syrop:
Wykonanie:
- Wszystkie składniki na ciasteczka dokładnie wyrabiamy ręcznie w dowolnym naczyniu. Masa konsystencją przypomina ciasto kruche.
- Formujemy ciasteczka (w Grecji są owalne lub okrągłe) wysokie na około 0,5 cm.
- Ciasteczka układamy na natłuszczonej i posypanej bułką tartą blasze.
- Pieczemy 20 minut (170 stopni). Nie powinny być zbyt wypieczone (suche).
- W międzyczasie gotujemy syrop w małym garczku (z wszystkich składników oprócz orzechów). Wystarczy kilka minut od rozpuszczenia miodu i cukru.
- Gotowe ciasteczka, jeszcze ciepłe, wkładamy przy pomocy łyżki do gorącego syropu i obracamy kilka razy żeby nasiąknęły.
- Nasączone makaroniki układamy na talerzu, posypujemy tartymi orzechami lub migdałami i zostawiamy do wystygnięcia.
Wesołych Świąt!
Podobny wpis znajduje się na moim blogu osobistym https://www.greckibazarewy.pl/melomakarona-greckie-swiateczne-makaroniki-miodowe
Comments